Beograd je izmenio čak 15 imena u svojoj istoriji: Svi znamo za Singidunum, a evo koja su ostala

5
5010

Najstariji naziv za Beograd, za koji se pouzdano zna, bio je Singidum. Ovim prostorima vladali su Kelti koji su za svoju teritoriju osmislili ime kao kombinaciju reči singi – sa značenjem krug i dun – naselje. Prema tome, najstariji pisani naziv našeg grada je tumačen kao kružno naselje ili još verovatnije utvrđenje ovog oblika.

Pročitajte i: 7 osobina koje poseduje svaka ostvarena žena prema rečima ruskog psihologa

Kada su u 2. veku grad osvojili Rimljani, preimenovan je u Singidunum. Pod rimskom vlašću Singidunum je imao svoju samoupravu, a status mu je bio sličan statusu koji su imale kolonije. Građani koji su ga naseljavali nisu imali pravo da učestvuju u političkom životu za razliku od rimskih državljana. S druge strane, bili su u obavezi da plaćaju porez.

Pročitajte i  Zaveštenje Stefana Nemanje: Ako ti niko živ ne može kazati dokle dopire tvoja zemlja i tvoja baština, potraži kosti i grobove, i mrtvi će ti istinu kazati

Pročitajte i: Vrganji sa Vlasine kralj među pečurkama: Dostiže veliku cenu, izuzetno je ukusan i može se spremati na najrazličitije načine

Pod vlašću Vizantije, u 6. veku ime prelazi u Veligradon. Car Justinijan izgrađuje i obnavlja ovu teritoriju koju su posle rimskog perioda razorila varvarska plemena: Huna, Gota, Vizigota… Grad dostiže teško očekivani miran period, ali ni ovoga puta ne zadugo.

Beograd je promenio brojne nazive u istoriji, a najpoznatiji je Singidunum. Stara imena Beograda
Beograd je promenio brojne nazive u istoriji, a najpoznatiji je Singidunum

Avari pale i uništavaju Veligradon koji ustupa mesto današnjem nazivu, dolaskom Slovena (sredina 7. veka). Beograd kako samo ime kaže, Sloveni su mu dali po svetloj boji kamena kojom je izgrađen. Naziv se privremeno ustaljuje i nikada se više ne gubi u potpunosti. U međuvremenu će se pojavljivati druge varijante, ali je narod sa ovih prostora u periodu od 9. do 11. veka i dalje svoje stanište najčešće nazivao slovenskom varijantom, Beograd.

Pročitajte i  "Ko to tamo peva" je imao POTPUNO DRUGAČIJI scenario od onog koji svi znamo: Evo kako je trebalo da izgleda kultni film

Pročitajte i: Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju: “On nije samo najveći naučnik, već i vizionar 21. veka”

Kratkotrajno, biće poznat i pod latinskim imenom Alba Graeca. Bugari će, za vreme svoje vladavine ime promeniti u Alba Bulgaricu. Pod Ugarima će, takođe, uslediti više varijanti: Fehervar, Nandoralba i od 14. veka Nandorfehervar koji takođe aludira na belu boju. Jedno vreme će nositi nemačka imena: Weißenburg i Griechisch-Weißenburg kao i italijansko Castel Bianco (Beli zamak).

Pročitajte i  Molitva Svetom Jovanu Krstitelju: Pomolimo se ovom velikom svetitelju za zdravlje, mir i sve bližnje

Pročitajte i: Pesma Milene Pavlović Barili koju je napisala sa samo 7 godina: Nije ni slutila da je u njoj predvidela svoju tužnu sudbinu

Pod Osmanlijama poznat je kao Belgrat i Dar Al Džihad u značenju Kuća rata. Četrdesetih godina prošlog veka nacisti će osmisliti svoju varijantu: Prinz Eugen Stadt.  

Od lokalnih naziva, poznat je i kao Bijograd, kako ga je Vuk Karadžić nazvao u svom rečniku; kao Biograd na Dunavu i, naravno, najčešća varijanta Beograd, kako su ga i krstili stari Sloveni.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

5 KOMENTARA

  1. Opet nam prodajete nemačku teoriju o dolasku Srba na Balkan u 7. veku.Toliko pruta već demantovana.
    Davno je bio berlinski kongres kad su Srbi ucenjeni da za dobitak samostalnosti prihvate da se doseljenici a ne starosedeoci kako Nemci na svom putu na istok preko Balkana ne bi bili porobljivači već tobože oslobodioci. Dosta je bilo! Halo!

  2. A ko je bio ? Šta je uradio Prinz Eugen? Šta je to Požarevački sporazum? Zašto u Evropi kazu daje Požarevački sporazum najvažniji u istoriji Evrope?

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime