Београд је изменио чак 15 имена у својој историји: Сви знамо за Сингидунум, а ево која су остала

5
10697
Фото: Јутјуб/принтскрин

Најстарији назив за Београд, за који се поуздано зна, био је Сингидум. Овим просторима владали су Келти који су за своју територију осмислили име као комбинацију речи синги – са значењем круг и дун – насеље. Према томе, најстарији писани назив нашег града је тумачен као кружно насеље или још вероватније утврђење овог облика.

Прочитајте и: 7 особина које поседује свака остварена жена према речима руског психолога

Када су у 2. веку град освојили Римљани, преименован је у Сингидунум. Под римском влашћу Сингидунум је имао своју самоуправу, а статус му је био сличан статусу који су имале колоније. Грађани који су га насељавали нису имали право да учествују у политичком животу за разлику од римских држављана. С друге стране, били су у обавези да плаћају порез.

Прочитајте и: Вргањи са Власине краљ међу печуркама: Достиже велику цену, изузетно је укусан и може се спремати на најразличитије начине

Под влашћу Византије, у 6. веку име прелази у Велиградон. Цар Јустинијан изграђује и обнавља ову територију коју су после римског периода разорила варварска племена: Хуна, Гота, Визигота… Град достиже тешко очекивани миран период, али ни овога пута не задуго.

Авари пале и уништавају Велиградон који уступа место данашњем називу, доласком Словена (средина 7. века). Београд како само име каже, Словени су му дали по светлој боји камена којом је изграђен. Назив се привремено устаљује и никада се више не губи у потпуности. У међувремену ће се појављивати друге варијанте, али је народ са ових простора у периоду од 9. до 11. века и даље своје станиште најчешће називао словенском варијантом, Београд.

Прочитајте и: Мексички композитор компоновао Теслину симфонију: “Он није само највећи научник, већ и визионар 21. века”

Краткотрајно, биће познат и под латинским именом Alba Graeca. Бугари ће, за време своје владавине име променити у Alba Bulgaricu. Под Угарима ће, такође, уследити више варијанти: Fehervar, Nandoralba и од 14. века Nandorfehervar који такође алудира на белу боју. Једно време ће носити немачка имена: Weißenburg i Griechisch-Weißenburg као и италијанско Castel Bianco (Бели замак).

Прочитајте и: Песма Милене Павловић Барили коју је написала са само 7 година: Није ни слутила да је у њој предвидела своју тужну судбину

Под Османлијама познат је као Belgrat и Dar Al Džihad у значењу Кућа рата. Четрдесетих година прошлог века нацисти ће осмислити своју варијанту: Prinz Eugen Stadt.  

Од локалних назива, познат је и као Бијоград, како га је Вук Караџић назвао у свом речнику; као Биоград на Дунаву и, наравно, најчешћа варијанта Београд, како су га и крстили стари Словени.

Извор: Опанак

5 KOMENTARA

  1. Opet nam prodajete nemačku teoriju o dolasku Srba na Balkan u 7. veku.Toliko pruta već demantovana.
    Davno je bio berlinski kongres kad su Srbi ucenjeni da za dobitak samostalnosti prihvate da se doseljenici a ne starosedeoci kako Nemci na svom putu na istok preko Balkana ne bi bili porobljivači već tobože oslobodioci. Dosta je bilo! Halo!

  2. A ko je bio ? Šta je uradio Prinz Eugen? Šta je to Požarevački sporazum? Zašto u Evropi kazu daje Požarevački sporazum najvažniji u istoriji Evrope?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име