Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog. Recept koji smo za vas izdvojili datira iz 1290. godine i ssakupljen je u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića. Neki od recepata su “oživeli” u pojedinim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjovekovno jelo.
U pitanju je juneći biftek na srednjovekovni, dvorski način.
Način pripreme: Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć. Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru. Za to vreme, izmešaju se crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.