Biljke koje nikako ne smete držati u vašoj kući jer mogu izazvati čak i smrt

0
2787

Cveće koje, ne samo da nije poželjno, već je i opasno držati u kući, jer u listovima i drugim njihovim delovima veoma često se nalazi otrov…

Neke od njih poseduju veoma intenzivan miris ili biološki aktivne supstance, koje mogu, kod preosetljivih ljudi, izazivati glavobolju, i šta je još gore – alergijske reakcije, za koje mnogi nisu svesni da dolaze od biljaka koje imaju u svojoj kući.

Ali, srećom, takvih biljaka nije puno. Evo onih koje nije preporučljivo držati u stanovima i kućama:

Najopasnije biljke su: azaleja, klivija, Euphorbia milli (Božiji trn), monstera, hortenzija, Brovalija (Browallia L.), gloriosa, filadendron, oleandar, kroton i difenbahija. Nažalost, baš su ove biljke veoma često prisutne u kućama. Ali, one su realna pretnja, pogotovo za malu decu.

Pročitajte i  Njihovi, a naši: Srbi koje druge zemlje smatraju svojim velikanima

Tako, na primer, sok gloriose je veoma opasan za decu, jer ako dospe u organizam deteta (dete slučajno odgrize list) stimuliše opadanje kose i napada bubrege.

cveće koje je opasno držati u kući

Klivija sadrzi likorin koji u visokim dozama može izazvati paralizu. U manjim dozama može izazvati trovanje i povraćanje.

biljke

Ako se slučajno pojede list lepe azaleje, uslediće crevni grčevi i napad epilepsije.

Pročitajte i  Budi human kao što je bila Srbija 1885: Ovakav natpis stajao u je u Ženevi u čast našem narodu zbog U ISTORIJI NEZAPAMĆENOG čina tokom ratovanja

biljke

Difenbahija, veoma lepo sobno drvce, takođe je i opasno. Njen sok je otrovan i može izazvati ozbiljno trovanje kod dece, prilikom probanja njenog ukusa. I odrasli se, takođe, mogu opeći sokom ove biljke, kod sečenja listova ili pupoljaka.

biljka difenbahija

Listovi filadendrona sadrže otrovne kiseline. Ako dete proba njegov ukus, može se ozbiljno otrovati.

sobne biljke filadendron

Oleander – Sok ove biljke izaziva slepilo, a njegov miris – vrtoglavicu.

1913aaa83121719fed3efdd05ab9dacf

Dospevanje soka krotona na kožu, izaziva teške opekotine, a kod dospevanja u krv – čak i smrt.

biljke bunch-of-croton-house-plant

Ako imate česte glavobolje ili alergijske reakcije treba da obratite pažnju na sledeće biljke, koje možda imate u vašem domu:

Pročitajte i  Ne propusti mesečni izazov (challenge) na Mister D aplikaciji

Ljiljani i paprat

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete držati u spavaćim sobama.

biljka OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuberoza takođe emituje čestice koje stimulišu čulo mirisa. Osobe, koje pate od hipertenzije, bolesti srca, udišući duže vreme njegov miris, često osećaju nelagodnost, može se javiti vrtoglavica i depresija.

sobna biljka tuberoza-inflorita.jpg.pagespeed.ce.uACxY6SjA_

uspesnazena.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime