BILJNI SAVETI MONAHINJE ANASTASIJE RAŠIĆ: Evo kako da se na prirodan način uspešno lečite i budete zdravi

0
2737

Monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumije preporučuje hranu koja pomaže kad ste bolesni.

monahinja Anastasija

Služeći već mnogo godina u jednom od naših najposećenijih manastira, monahinja Atanasija Rašić imala je prilike da se sretne sa velikim brojem vernika iz raznih krajeva Srbije, da razgovara sa njima, da se obavesti o svemu što ih tišti, da bi im posle, uz blagoslov igumana Simeona, priticala u pomoć svojim tekstovima i savetima.

To njeno bogato iskustvo – sa manastirskog imanja, iz mnogih knjiga i iz duhovnog života u manastiru – ugradila je u knjigu Zdravlje iz božije bašte koje obiluje brojnim biljnim lekovitim receptima. Mnoge od njih i sama je probala.

– Mlada pšenica blagotvorni je napitak koji jača kosti i zglobove, pomaže kod stomačnih tegoba, pospešuje cirkulaciju i varenje i snižava nivo šećera i masnoća u krvi.

monahinja anastasija

– Pasulj je isto tako odličan u borbi protiv holesterola. Sto grama kuvanog pasulja na dan odlična je hrana i za dijabetičare. Sušene ljuske od pasulja sadrže insulin koji je njima neophodan. U nedozrelim mahunama ima inozitola, zbog čega mahune jačaju srce i regulišu promet kalcijuma.

Za dobar rad želuca preporučujete kajsiju?

– Kajsija rashlađuje želudac, utoljava žeđ i pročišćava. Najbolje je nakvasiti sušenu kajsiju i pojesti. Smola iz drveta kajsije leči lišaj. Ima diuretičko delovanje (pomaže kod snižavanja krvnog pritiska), a korisna je i za jačanje imuniteta.

monahinje anastasije

Koja još biljka može da doprinese jačanju imuniteta?

– Crni dud pomaže kod otoka grla i bolova u ustima. Njegovo lišće leči anginu. Sok od crnog duda pomaže kod malignih tumora i isušuje ih, a isto tako jača organizam i pomaže kod dizenterije. Ako se jede u većim količinama stvara sluz u organizmu, a kažu da je štetan za pluća. Njegovo štetno delovanje otklanja nar.

Koje biljke preporučujete za jačanje kardiovaskularnog sistema?

– Od čajeva, to su, pre svih, mahune pasulja: kuvamo ih dva do tri sata i pijemo na gutljaje. Preporučuje se i matičnjak (koji sprečava srčani grč), ruzmarin, list crne ribizle, glog (bobicama dodamo i matičnjak i zasladimo ih medom), hrastova kora, kora od jabuke, lekoviti razgon, iđirot, lekoviti miloduh, majoran, pelen, virak, rusomača, rastavić, petrovac (tri puta na dan po jednu šoljicu čaja), veliki podbel, hajdučka trava, jagorčevina (smiruje srce i leči srčani mišić), ruta. U slučaju jačeg napada (lupanja) srca, dobro je popiti čašu zašećerene vode s malo limunovog soka, a grudi pokvasiti hladnom vodom.

monahinje anastasije

Izvor: Magično bilje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име