STUDENT STE, ĐAK ILI NEKO KO SE BAVI UMNIM RADOM? Ove čudesne biljke unaprediće vaše pamćenje i koncentraciju!

Vreme ispitnog roka uveliko traje, počela je nova školska godina za đake i profesore, a svima vama koji ste se vratili sa letnjih godišnjih odmora nije baš jednostavno uhvatiti se u koštac sa novim radnim obavezama. Završeno je leto i vreme je da se mozak “vrati sa otave”. Manjka vam koncentracija, mozak se “ulenjio”, a vi ne znate kako da ga istrenirate i progutate što više informacija prilikom rada, kako biste bili brži i produktivniji. Tajna je u čudesnom bilju širom naše zemlje.

cover bilje

Upoznajte 4 veličanstvene biljke:


1.SREMUŠ (Allium ursinum)

sremus-lekovitost
Poznat pod nazivom cremoš, sremuž, sremuša i sremuža, medveđi luk, divlji luk jedan je od prvih vesnika proleća. Ima kopljaste listove nalik đurđevku i duguljastu lukovicu obavijenu belom providnom ljuskom. Raste na vlažnim livadama bogatim humusom, na senovitim vlažnim plodnim ravnicama, ispod žbunova i u listopadnim i planinskim šumama. Ima prodorni miris belog luka, te je moguće da ćete ga prvo osetiti pre nego što ga ugledate. Mlade listove treba sakupljati u aprilu i maju (pre nego što biljka procveta) a lukovice u kasno leto ili jesen. Listovi sremuša sušenjem gube svoju lekovitost, pa se konzumiraju sveži kao začin ili salata. Lukovica može da se koristi isto kao što se koristi beli luk. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako, neprijatno ljuti. Osobe sa osetljivim želucem, čirom ili gastritisom mogu konzumirati lukovice koje su prethodno natapane 2-3 sata u toplom mleku.

Da biste imali sremuš u kući tokom cele godine, možete ga pripremiti u obliku alkoholne esencije: sitno naseckati sremuš, rastresito napuniti flašudo grlića i zatim napuniti rakijom od žita ili nekom drugom domaćom jačine 38 – 40%. Boca se 14 dana drži na suncu ili na toplom. Dnevno treba popiti 14 do 15 kapi sa malo vode.

Ne samo da izvanredno podstiče proces pamćenja i koncentracije, već i utiče na sprečavanje nastanka ateroskleroze, čisti krvne sudove, pročišćava creva, sprečava tegobe nesvestice, gušenja, pritiska u glavi, uništava dečije gliste, pomaže u borbi hroničnih oboljenja kože…

Ako ste stanovnik grada, sremuš ćete naći na pijacama odmah u rano proleće. Ako, pak, nemate vremena za pripremu kapi od sremuša, možete ih naći u svakoj bolje snabdevenoj biljnoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane.


2.RAZGON, VERONIKA (Veronica officinalis)

cestoslavica_1
Ovu biljku Germani su izuzetno cenili i nazivali je “biljkom protiv svih boljki”., te se i danas smatra lekom za sve. Poznata još pod nazivom čestoslavica, vetrovalj, bela boća, zmijin kukuruz raste po šumama gde je posečeno drveće, pored živica i plotova, u jarku, pored puta i na ivicama šuma. Ima stabljiku obraslu dlačicama i raste polegla pri tlu, a listovi su nazubljeni po ivicama i njihove boje se kreću od srebrnkaste, svetlo plave do ljubičaste. Lako otpadaju na dodir. Cveta od maja do avgusta a skupljaju se cvasti.

Pripremanje čaja: Ubrane cvasti ostaviti da se osuše nekoliko dana. Konzumirati sušeno bilje tokom cele godine. Jedna mala kašika prelije se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
Stanovnici grada ovaj čaj mogu kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, kao i tinkturu. Takođe, može se konzumirati sveža, tako što se opere i ocedi u sokovniku sa nekim voćem.

Preporučuje se da osobe koje se bave umnim radom ovaj čaj popiju svako veče pred spavanje. Ova biljka pomešana sa korenom celera otklanja slabost živaca i leči depresiju. Veruje se da po dve šolje čaja dnevno, nakon 14 dana konzumiranja daju izvanredne rezultate. U svakom slučaju, biljka ne može a škodi. Verujte prirodi i ona će se potruditi da vam pomogne.


3.ŠVEDSKA GRANČICA ili šveden biter

Lek koji je pronađen posle smrti čuvenog švedskog lekara dr Samsta, sa njegovim potpisom. On je umro u svojoj 104. godini, pošto je pao sa konja na jahanju. Svi članovi njegove porodice doživeli su veoma duboku starost.

napitak švedska grančica

Jedan od lekova za sve bolesti, prevenciju, recept za zdrav način života i dugovečnost. U pitanju je mešavina nekoliko biljaka od kojih je napravljen alkoholni ekstrakt odn. tinktura. Možete ga nabaviti u svim apotekama, čak i prodavnicama, jer je široko primenljiv i korišćen. Mi vam prenosimo recept kako biste i sami mogli da ga napravite:

10g aloe
5g mire
10g lista sene
0.2g šafrana
10g rabarbere
10g kanfore
10g korena isijota (kurkume)
10g  terijak venecijana
10g mane
5gkorena kravljaka
10g korena angelike

Priprema na sledeći način:
 sve ove sastojke staviti u flašu od 2l  preko naliti 1.5l rakije od žita ili neke voćne rakije jačine 38-40%, staviti da odstoji na suncu 14dana može i negde na toplom. Nakon pripreme može se staviti na hlladnom mestu jer što duže stoji sve je bolji efekat. Tako pripremljen šveden biter možemo čuvati po nekoliko godina.

Može da se pije, udiše i miriše, maže po koži, sipa direktno na sluzokožu usta ili jezika, koristi kao oblog… Za pamćenje i koncentraciju najbolje je navlažiti vratni pršljen ili staviti vlažnu krpu na glavu te mirisati tinkturu. Tako najefikasnije leči bolove i nesvesticu, poboljšava pamćenje i koncentraciji. U koliko se koristi kao obloga, kako se koža ne bi osula ili se pojavio svrab, potrebno je tretirano mesto namazati nevenovom mašću  (može i svinjsom mašću ili  naneti dečiji puder). Ako se pije onda se uzima 1 mala kafena kašičica ujutru i uveče kod blažih tegoba, a kod kancerogenih bolesti po 1 jelovna kašika razblažena u 1.8l čaja i to uzimati pre jela (tako ponoviti za svaki obrok, tj. 3 puta).


4.RUZMARIN (Rosmarinus officinalis)

download

Ruzmarin ili “morska rosa”, biljka je za čiji rast vrlo pogoduje povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svetloplavih cvetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, ljutog, oporog i gorkog ukusa. Koristi se kao aroma povrću i začin raznim jelima. Podstiče cirkulaciju i protok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju. Smatra se simbolom mudrosti koji osnažuje pamćenje.

Eterično ulje ruzmarina, kada se miriše, poboljšava pamćenje za čak 60 do 70% u odnosu na osobe koje nisu  izložene mirisu ovog ulja. Istraživanje objavljeno u  naučnom listu “Therapeutic Advances in Psichopharmacology” sugeriše da je hemijsko jedinjenje 1.8-cineol odgovorno za poboljšanu funkciju pamćenja. Prema studiji, subjekti su udahnuli ekstrakt ruzmarina pre obavljanja određenih poslova, a za to vreme testirani su njihovi nivoi stresa, raspoloženje, brzina i preciznost. Što se veća količina 1.8-cineola apsorbovala u krvotok, više je bilo pozitivnih rezultata.

Od njegovih listova pravi se čaj, a koristi se i u šamponima i kupkama, jer se njegovi korisni sastojci apsorbuju kroz kožu. Čaj se priprema tako što se dve kašičice listića ružmarina 2 minuta kuvaju u 1,5 dl vode. Proceđeni napitak pije se dva puta u toku dana.

U modernoj prirodnoj medicini ruzmarin se koristi kao blago sredstvo protiv bolova, za migrene i problem sa varenjem. Takođe, štiti i od zračenja telefona.