Srbija danas obeležava 104. godišnjica Cerske bitke, u kojoj je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu.

To je ujedno bila bitka u kojoj su Srbi odneli prvu pobedu u Prvom svetskom ratu.

Do prvog velikog okršaja na planini Cer došlo je u noći između 15. i 16. avgusta kod Tekeriša, a potom su teške borbe vođene sve do 20. avgusta na frontu širine 50 kilometara i pravcu Šabac-Tekeriš-Krupanj.

Cerska bitka

Austrougarske snage, koje je predvodio komandant balkanske vojske Oskar fon Poćorek, imale su više od 200.000 ljudi, dobro naoružanih i opremljenih, koji su dejstvovali uz odličnu logistiku i sadejstvo moderne artiljerije.

Pročitajte i  Žrtvujući se za Srbiju otišla u harem: Zbog srpske princeze Olivere i sramote koju su joj naneli, sultan Bajazit izvršio je samoubistvo

Oko 25.ooo austrougarskih vojnika je poginulo ili bilo ranjeno, dok je srpskih 16.000 podoficira i vojnika i 259 oficira, od čega je 2.107 njih poginulo, a 250 odvedeno u zarobljeništvo.

Srpska vojska je zarobila oko 500 austrougarskih vojnika.

U izveštaju o porazu austrougarske vojske, austrijski novinar Ervin Kiš je napisao: “Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska, ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici (…) Sjajni su momci ovi Srbi, oni znaju da brane svoju zemlju”.

Pročitajte i  Svi mislimo da je "Jesen stiže dunjo moja" Balaševićeva pesma, a zapravo ju je napisao ON! Zaboravljeni srpski pesnik napisao je MNOGE HITOVE KOJE RADO PEVAMO!
Cerska bitka

Po načinu vođenja i ishodu, Cerska bitka predstavlja remek-delo ratne veštine, a kao izuzetan primer prelaska iz strategijske odbrane u kontranapad, ona se i danas proučava na najpoznatijim vojnim akademijama, uključujući i američki Vest Point.

Cerska bitka je jedna od najvećih i najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu o pravi je primer taktički dobro osmišljene vojne operacije.
Srpske vojnike je predvodio general Stepa Stepanović, koji je nakon ove bitke od regenta Aleksandra bio nagrađen činom vojvode.

Pročitajte i  Staro srpsko jelo na kašiku: Juneći krompir paprikaš daje snagu i čuva imunitet

Vest da je srpska vojska do nogu potukla austrougarske trupe iznenadila je svetsku javnost, koja nije očekivala da se jedna mala država, iscrpljena Balkanskim ratovima u prethodne dve godine, može vojnički odupreti velikoj sili.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime