Bizarno: Zetovi žene tašte, a snaje se udaju za svekra kako bi nasledili penziju

0
1340

Bizarno – Nemaština tera Srbe da se snalaze po svaku cenu

Ovaj gotovo bizaran običaj u Srbiji zavladao je pre nekoliko godina kada su na jugu zemlje sve češće sklapani brakovi između snaje i svekra, ili između zeta i tašte kako bi penzije i dalje punile kućni budžet po smrti tašte i svekra.

bizarno brak

Bizarno zvuči, ali nemaština je ta koja ih je zapravo naterala da se međusobno “orode” i počine krivično delo tzv. tazbinskog srodstva i brakova sklopljenih iz koristoljublja.

U Leskovcu pre nekoliko godina venčali su se snaja i svekar priznavši da je to zbog njegove penzije. Pošto je on bolestan, a ona s još „vrućim” razvodom od njegovog sina u džepu, matičar ih je venčao.

Takođe, u Nišu snaja od 43 god. udala se za svekra od 72 god. ne bi li nasledila penziju od 800 evra.

Jedna devizna penzionerka (78) udala se za 22 godina mlađeg zeta, a on se neposredno pre toga razveo od njene ćerke i sada svi zajedno žive u istoj kući.

Ovih dana ponovo je aktuelan sličan slučaj u jednom selu u Vojvodini gde se snaja preudala za 30 godina starijeg svekra kako bi nasledila svekrovu penziju od 750 evra nakon njegove smrti.

Ovakvih slučajeva je sve više u Srbiji, a građani im pribegavaju da bi obezbedili finansijsku stabilnost.

No, kako je moguće da matičar uopšte sklopi i prizna ovakav brak?

bizarno brak

Ovakve brakove niko ne sprečeva i ne kontroliše, iako pravnici tvrde da je reč o prevari za koju može da se dobije kazna zatvora u trajanju do pet godina. Po Zakonu o porodičnim odnosima matičar ne bi smeo da ozvaniči ovakav brak dok sud to prethodno ne odobri. S druge strane, mnogi matičari priznaju da su i pored sumnje uvek pristajali da ozakone takve brakove, iako su i oni i kumovi kao svedoci zapravo saučesnici u krivičnom delu. A prema istom zakonu ovakvi brakovi su ništavni jer su sklopljeni isključivo iz koristi, pa PIO fond može da traži poništenje braka i pokrene tužbu za prevaru.

Međutim, postoji još jedna caka od ove godine – Ako supružnici nisu imali zajedničku decu, a zakonita supruga je u trenutku muževljeve smrti imala manje od 53 godine, onda ona neće moći da nasledi porodičnu penziju.

Udovci, pak, ispunjavaju uslov za porodičnu penziju samo ako su u momentu ženine smrti imali navršenih 58 godina života.

Ako malo razmislimo, na zapadu je oduvek postojao sličan trend da se sklapaju bračne veze među bliskim srodnicima kako bi se sačuvao porodični imetak. I to ne samo među bogatijim slojem. U Srbiji, tek od pre 3, 4 godine primećeni su masovniji slučajevi brakova iz koristi ovog tipa.

Jesu li vama ovakvi postupci pojedinaca u Srbiji opravdani, ili mislite da bi trebali biti kažnjivi zakonom i zabranjeni?

Opanak.net, B92, Mondo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име