Бизнис који се исплати на дуже стазе: Србија троши огроман новац на набавку ове културе, јер је код нас нема довољно

Према речима познаваоца, у Шумадији постоје идеални услови за гајење лешника- одговарајућу климу, терен и земљиште. Међутим, и поред тога, Србија је приморана да троши огроман новац, око 9 милиона долара, за увоз лешника из Турске, јер код нас нема довољно засађених површина под овом културом.

lešnik

За хектар под леском потребно је у просеку од 5.000 до 8.000 евра улагања. У ту суму урачуната је набавка садница, копање бунара, тамо где га нема, и наводњавање парцеле.

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута

Један од искуснијих произвођача, Радослав Ћатић из Маслошева, каже да су све што је Србија садила у последњи десетак-петнаестак година биле водеће сорте:
– Претпостављам из ранијих искуства и потражње кондиторског лешника да ће откупљивачи тражити да се сади пијемонтски лешник, затим и истарски дуги и округли. Међутим, поред ових, морате да имате и пропратне сорте због опрашивања. Моје искуство је да се не иде на стабло да не би одузимали време, пише Курир.

Pročitajte i  "Ноћ укуса" на пијаци "Палилула": Добар провод уз дегустацију и музику

Пеђа Церовић, генерални директор компаније „Агрисер“, тврди да су потребе за лешником велике и да не постоји могућност засићења тржишта:
– Након пет година он долази у први комерцијални род, који може да се пласира, а од седме до девете године улази у пуни род. Тако да је то један дугорочни пројекат и дугорочна активност, јер је просечан период експлоатације лешника око 40 година.

Pročitajte i  Маска за опоравак косе и јачање длаке: Будите нежни према својој коси уз помоћ природних састојака
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...