Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 4. avgusta obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji.

Smatra se da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika. Blažena ili Blaga Marija veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Iako nije obeležena crvenim slovom, poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka. Stoga se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući niti u polju.

Pročitajte i  18 pravila po kojima su se određivali praznici: Nepisana pravila kojih se narod pridržavao kada nije bilo kalendara

Blaga Marija je poreklom iz Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Nakon toga je postala njegova učenica, pretila ga je i slušala njegove propovedi.

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Pročitajte i  Vavedenje Presvete Bogorodice: Sve ŽENE treba da ispoštuju OVE običaje na veliki praznik

U Žitijima svetih spominje se kao “mirosnica ravnoapostolska”. Tri puta je posetila Isusov grob, a zajedno sa Presvetom Bogorodicom je tugovala pod raspetim Hristom.

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” pa se veruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Pročitajte i  Narodna verovanja za decembar: "Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati"

blaga marija2

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime