Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 4. avgusta obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji.

Smatra se da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika. Blažena ili Blaga Marija veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Iako nije obeležena crvenim slovom, poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka. Stoga se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući niti u polju.

Pročitajte i  31 "AKO" za koje treba da zna svaki Srbin: Po jedna narodna mudrost za svaki dan u mesecu, kao pravilo

Blaga Marija je poreklom iz Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Nakon toga je postala njegova učenica, pretila ga je i slušala njegove propovedi.

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Pročitajte i  Zastava koju je Nikola Tesla dizajnirao i poklonio Srbima: Predivan gest najvećeg genija

U Žitijima svetih spominje se kao “mirosnica ravnoapostolska”. Tri puta je posetila Isusov grob, a zajedno sa Presvetom Bogorodicom je tugovala pod raspetim Hristom.

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos vaskrse!” pa se veruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Pročitajte i  Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

blaga marija2

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime