Непроцењиво благо српске културне и духовне баштине које већ вековима краси мионички крај

0
1987

Мионица као бисер западне Србије представља омиљену туристичку дестинацију посетиоцима из наше земље али и онима који живе ван њених граница. Живописно подручје где за сваког може да се нађе по нешто занимљиво је главна карактеристика мионичког краја. Поред прелепих бања, где главно место заузима Бања Врујци, куће Живојина Мишића, Спомен парка Рибница, на подручју Мионице налазе се верски одбјекти од изузетног значаја за нашу земљу.

Грађевине старе и по неколико векова додатно красе ову општину. На територији општине Мионица налазе се: Рибничка црква, Црква Вазнесења Христовог, Црква брвнара – дашчара, Цркву светог Николе и Црква светог Спиридона Чудотворца.

  1. Рибничка црква

Рибничка црква налази се у селу Паштрић недалеко од центра Мионице и посвећена је Светим апостолима Петру и Павлу. Црква, која данас представља споменик културе, први пут спомиње ce 1657. године као рибнички манастир, а сам манастир је давне 1832. године претворен у мирску цркву. За време Кочине крајине црква је спаљена, да би током 19. века била поново обновљена. За последњу обнову 1823. године заслужан је кнез Јовица Милутиновић, а данашња црква саграђена је 1909. године.

2. Црква брвнара – дашчара

Црква брвнара – дашчара у Планиници је првобитно била подигнута у Рибници у првој половини 19. века одакле је пренета у Планиницу 1908-1909 године. На месту цркве брвнаре, у Рибници, саграђена је нова црква од тврдог материјала.

3. Црква Светог Николе

Црква светог Николе у Крчмару се у литератури први пут помиње 1736. године. Налази се на списку споменика културе који за нашу земљу имају велики значај.  Као и многе цркве овог краја, и ова црква је за време Кочине крајине  1788. године била спаљена.  Данашња грађевина је добила свој изглед 1793. године, када је храму додато кубе. Ктитори ових великих и значајних радова на грађевини били су чланови породице Грбовић, браћа Никола и Милован, познате војводе из Првог српског устанка. У куполи је сачуван живопис који је 1802. године насликао Петар Николајевић – Молер.

4. Црква Светог Спиридона Чудотворца

Црква светог Спиридона Чудотворца у Горњем Лајковцу првобитно је била манастир Тромирије, а у непосредној близини цркве се налази извор који је у народу познат као „Света вода“. Народна легенда каже да су се у њој причестили мачвански војници када су кренули на пут за Косовски бој. Данашња црква је сазидана 1928. године и посвећена је светом Спиридону Чудотворцу. Ову цркву обилази велики број верника како би се молили за своју сродну душу или за проналажење исте.

5. Црква Вазнесења Христовог

Црква Вазнесења Христовог која краси сам центар Мионице изграђена је 1856. године. Грађена је за време владавине кнеза Александра Карађорђевића. Кнегиња Персида, супруга кнеза Александра, је цркви даровала скупоцени крст на престолу и дарохранилницу, који су касније  уништени од стране Аустроугара. За време Колубарске битке, торањ је служио и као осматрачница војводи Живојину Мишићу. Црква је добила статус споменика културе 1962. године.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име