Neprocenjivo blago srpske kulturne i duhovne baštine koje već vekovima krasi mionički kraj

0
1768

Mionica kao biser zapadne Srbije predstavlja omiljenu turističku destinaciju posetiocima iz naše zemlje ali i onima koji žive van njenih granica. Živopisno područje gde za svakog može da se nađe po nešto zanimljivo je glavna karakteristika mioničkog kraja. Pored prelepih banja, gde glavno mesto zauzima Banja Vrujci, kuće Živojina Mišića, Spomen parka Ribnica, na području Mionice nalaze se verski odbjekti od izuzetnog značaja za našu zemlju.

Građevine stare i po nekoliko vekova dodatno krase ovu opštinu. Na teritoriji opštine Mionica nalaze se: Ribnička crkva, Crkva Vaznesenja Hristovog, Crkva brvnara – daščara, Crkvu svetog Nikole i Crkva svetog Spiridona Čudotvorca.

  1. Ribnička crkva

Ribnička crkva nalazi se u selu Paštrić nedaleko od centra Mionice i posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Crkva, koja danas predstavlja spomenik kulture, prvi put spominje ce 1657. godine kao ribnički manastir, a sam manastir je davne 1832. godine pretvoren u mirsku crkvu. Za vreme Kočine krajine crkva je spaljena, da bi tokom 19. veka bila ponovo obnovljena. Za poslednju obnovu 1823. godine zaslužan je knez Jovica Milutinović, a današnja crkva sagrađena je 1909. godine.

2. Crkva brvnara – daščara

Crkva brvnara – daščara u Planinici je prvobitno bila podignuta u Ribnici u prvoj polovini 19. veka odakle je preneta u Planinicu 1908-1909 godine. Na mestu crkve brvnare, u Ribnici, sagrađena je nova crkva od tvrdog materijala.

3. Crkva Svetog Nikole

Crkva svetog Nikole u Krčmaru se u literaturi prvi put pominje 1736. godine. Nalazi se na spisku spomenika kulture koji za našu zemlju imaju veliki značaj.  Kao i mnoge crkve ovog kraja, i ova crkva je za vreme Kočine krajine  1788. godine bila spaljena.  Današnja građevina je dobila svoj izgled 1793. godine, kada je hramu dodato kube. Ktitori ovih velikih i značajnih radova na građevini bili su članovi porodice Grbović, braća Nikola i Milovan, poznate vojvode iz Prvog srpskog ustanka. U kupoli je sačuvan živopis koji je 1802. godine naslikao Petar Nikolajević – Moler.

4. Crkva Svetog Spiridona Čudotvorca

Crkva svetog Spiridona Čudotvorca u Gornjem Lajkovcu prvobitno je bila manastir Tromirije, a u neposrednoj blizini crkve se nalazi izvor koji je u narodu poznat kao „Sveta voda“. Narodna legenda kaže da su se u njoj pričestili mačvanski vojnici kada su krenuli na put za Kosovski boj. Današnja crkva je sazidana 1928. godine i posvećena je svetom Spiridonu Čudotvorcu. Ovu crkvu obilazi veliki broj vernika kako bi se molili za svoju srodnu dušu ili za pronalaženje iste.

5. Crkva Vaznesenja Hristovog

Crkva Vaznesenja Hristovog koja krasi sam centar Mionice izgrađena je 1856. godine. Građena je za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Persida, supruga kneza Aleksandra, je crkvi darovala skupoceni krst na prestolu i darohranilnicu, koji su kasnije  uništeni od strane Austrougara. Za vreme Kolubarske bitke, toranj je služio i kao osmatračnica vojvodi Živojinu Mišiću. Crkva je dobila status spomenika kulture 1962. godine.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime