Веровања и обичаји на Благовести: Ноћ у којој ће само посебни људи имати моћ да открију велику тајну овог празника

0
13331
Фото: Аутор: анониман - en:Image:Lepota.jpg from [1]Пребачено са en.wikipedia на Оставу., Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1717688

Благовести представљају један од најрадоснијих празника у хришћанском свету. Тада се слави успомена на дан када је Архангел Гаврило обавестио Девицу Марију да ће родити Сина Божјег.

За Благовести су везани многи обичаји.

Веровало се и да се на Благовести жене не чешљају, као и да не ваља на тај дан правити нове опанке. Добро је на овај дан умити се у реци или потоку, а Благовести нарочито славе жене. Оне које желе пород одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.

На овај дан у цркву обично иду жене које желе да добију пород. У српској народној традицији постоји један врло интересантан обичај поводом овог празника који се зове “ранило”.

Pročitajte i  Срби масовно ћеркама дају ова 3 арапска имена, мислећи да су стара традиционална: Њихово право значење је потпуно другачије

Иако се сматра да се до Ускрса не ваља веселити, обичај је да се ранило врло весело празнује. Почињало би обично у поноћ на саме Благовести или у праскозорје. Певала би се девојачка песма, а завршавало би се свеопштим весељем све до ране зоре.
Овај обичај налаже да се на Благовести обавезно почисте куча, двориште, обори, штале и да се обавезно све ђубре спали. Негде је био обичај да девојке уочи овога дана накупе суве гранчице и дрва, и од њих направе велика ватру, обично на каквом брду или сеоском раскршћу. Уз ватру се веселило и старо и младо, и мушко и женско. У Војводини и истичној Србији овај обичај задржао се до XX века где се називао букара.

Pročitajte i  Мисли које мењају живот: Највећи српски духовници објаснили су како да дођемо до унутрашњег мира и спознамо срећу

Наложена ватра се прескакала ради здравља људи и стоке, али и да људе, како се веровало, не би те године уједале змије.

Народ, такође, верује да се на Благовести завршава зима и често има обичај да каже: “Ако на Благовести киша оквасли волу рог, биће добар род.”
А на ноћ уочи Благовести отворите сва чула, јер по народној легенди ноћ уочи Благовести светле скривена, закопана блага у земљи, а може да их види само онај који је видовит.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

Због веровања да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна, на Благовести се нису спомињале змије. Уочи Благовести, деца су лупала машицама о гвоздене предмете обилазећи око куће, стаје и тора и викала: “Беж’те змије и гуштери, беж’те змије и гуштери!”
Веровало се да на овај дан медведи излазе из својих брлога, и да штука разбија лед репом. Овога дана ни птице не вију гнезда.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име