Бобаљке или пекањци и губе су традиционална војвођанска посластица која чини део посне трпезе на Бадње вече. Русини и Словаци су их пренели нама, а многи Срби ван Војводине нису ни чули за ово феноменално тесто са маком и медом. Прави се врло једноставно, а за онога ко не зна шта су пекањци одн. бобаљке биће изненађење њихов невероватан укус!
Потребно вам је:
– брашно,
– вода,
– квасац,
– шећер,
– со,
– уље,
– мак
– шећер у праху
– мед
Прави се на следећи начин:
У зависности од чланова породице направите меру, те умесите тесто од брашна, шећера, соли, квасца и воде, исто као када правите хлеб или погачу. Умешену јуфку оставите да нарасте.
Затим правите мале ваљке или округлице, дужине плеха и дебљине око 1 cm. Ређајте их у уљем намазан плех и оставите да одстоје 10-15 min. Потом пеците на 200 степени док не порумене. Пеку се око 15-ак до 20 минута.
Печено тесто прво охладите, затим га сеците на комадиће око 2 cm и спуштајте у прокувану вријућу воду и мешајте око 5 минута. Затим их процедите и преместите у другу посуду. У такве још вруће бобаљке додајте претходно скуван мак, а затим све прелијсте медом и промешајте.
Најбољи су кад су још топли, мада су феноменалног укуса и кад се охладе.
Пријатна вам Бадња трпеза!