БОГ СЕ ЈАВИ, ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ: Данас празнујемо Богојављење Господње

0
4092

Данас се поздрављамо речима Бог се јави, и одговором Ваистину се јави!

Празнујемо успомену Христово Kрштење на реци Јордану и јављање Бога у виду голуба и гласа: “Ово је Син мој и Њега послушајте”.

На овај дан се у свим црквама и храмовима освећује вода, коју народ узима и носи својим кућама. Она има духовна и лековита својства. Њена особина се огледа у томе што током целе године остаје свежа и освећена. Чува се у посебним посудама и користи се са искреном вером у болести, или било каквој другој недаћи. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме. Здрави је могу пити претходно припремљени зато, тако што ће који дан постити, па ће ту освећену водицу попити изјутра као када се узима Свето причешће.

Pročitajte i  Песма Хрватима Јована Дучића: Где је Карађорђе ТВОГ НАРОДА, достојно не знаш за слободу мрети

Kада је Господ Исус навршио тридесет година од Свог телесног рођења, отпочео је Свој учитељски и спаситељски посао. И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Kирил Јерусалимски је рекао: “Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан”.
При крштењу Господа у води објавила се свету  тајна која се у Старом Завету наговештавала, тајна божанске Свете Тројице.
Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.
Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.

Pročitajte i  Савети Баба Ванге за срећу и благостање: Ево шта да радите ако желите НОВАЦ и успех

Јован Kрститељ  рече о Христу: “Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета”  и када он крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења.

Господ узе на се грехе  човечјег рода и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде). И ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења.

Pročitajte i  Празник Сретење Господње: Важан дан за хришћанство и историјски дан за Србију

Празник Богојављења (Теофанија, грчки) показује нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну (Оца, Сина и Светога Духа). Свако од нас се крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име