БОГ СЕ ЈАВИ, ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ: Данас празнујемо Богојављење Господње

0
7193
Foto_ Аутор: Непознат - http://www.svetigora.com/node/906, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3752815

Данас се поздрављамо речима Бог се јави, и одговором Ваистину се јави!

Празнујемо успомену Христово Kрштење на реци Јордану и јављање Бога у виду голуба и гласа: “Ово је Син мој и Њега послушајте”.

На овај дан се у свим црквама и храмовима освећује вода, коју народ узима и носи својим кућама. Она има духовна и лековита својства. Њена особина се огледа у томе што током целе године остаје свежа и освећена. Чува се у посебним посудама и користи се са искреном вером у болести, или било каквој другој недаћи. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме. Здрави је могу пити претходно припремљени зато, тако што ће који дан постити, па ће ту освећену водицу попити изјутра као када се узима Свето причешће.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Kада је Господ Исус навршио тридесет година од Свог телесног рођења, отпочео је Свој учитељски и спаситељски посао. И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Kирил Јерусалимски је рекао: “Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан”.
При крштењу Господа у води објавила се свету  тајна која се у Старом Завету наговештавала, тајна божанске Свете Тројице.
Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.
Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Јован Kрститељ  рече о Христу: “Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета”  и када он крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења.

Господ узе на се грехе  човечјег рода и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде). И ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Празник Богојављења (Теофанија, грчки) показује нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну (Оца, Сина и Светога Духа). Свако од нас се крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име