BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Danas praznujemo Bogojavljenje Gospodnje

0
6084
Foto_ Autor: Nepoznat - http://www.svetigora.com/node/906, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3752815

Danas se pozdravljamo rečima Bog se javi, i odgovorom Vaistinu se javi!

Praznujemo uspomenu Hristovo Krštenje na reci Jordanu i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je Sin moj i Njega poslušajte”.

Na ovaj dan se u svim crkvama i hramovima osvećuje voda, koju narod uzima i nosi svojim kućama. Ona ima duhovna i lekovita svojstva. Njena osobina se ogleda u tome što tokom cele godine ostaje sveža i osvećena. Čuva se u posebnim posudama i koristi se sa iskrenom verom u bolesti, ili bilo kakvoj drugoj nedaći. Na sam Dan Bogojavljenja može se sa njom poprskati svaki kutak u kući, ali u sve druge dane ništa se ne sme prskati njome. Zdravi je mogu piti prethodno pripremljeni zato, tako što će koji dan postiti, pa će tu osvećenu vodicu popiti izjutra kao kada se uzima Sveto pričešće.

Pročitajte i  Probajte osvežavajuću salatu crveno more: Pravi letnji obrok, lagan i preukusan

Kada je Gospod Isus navršio trideset godina od Svog telesnog rođenja, otpočeo je Svoj učiteljski i spasiteljski posao. I sam, početak početka oznamenova krštenjem na Jordanu. Sveti Kiril Jerusalimski je rekao: “Početak sveta voda, početak Jevanđelja Jordan”.
Pri krštenju Gospoda u vodi objavila se svetu  tajna koja se u Starom Zavetu nagoveštavala, tajna božanske Svete Trojice.
Otac se javio čuvstvu sluha, Duh se javio čuvstvu vida, a Sin se javio uz to još i čuvstvu dodira.
Otac je izrekao Svoje svedočanstvo o Sinu. Sin se krstio u vodi a Duh Sveti u vidu goluba lebdeo je nad vodom.

Pročitajte i  Novčanica zbog koje se u Kraljevini SHS išlo na robiju: Naslikao ju je Paja Jovanović, a na njoj se prvi put našao lik poznate žene iz Srbije

Jovan Krstitelj  reče o Hristu: “Gle, Jagnje Božije koje uzima na se grijehe svijeta”  i kada on krsti Gospoda u Jordanu, time se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja.

Gospod uze na se grehe  čovečjeg roda i pod njima umre (pogruženje) i ožive (izlazak iz vode). I mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Ovo je Spasitelj, i ovo je put spasenja.

Pročitajte i  Peter Handke o Srbima: Naježićete se od njegovih REČI O SRPSKIM GROBOVIMA!

Praznik Bogojavljenja (Teofanija, grčki) pokazuje nam Boga kao Trojicu jednobitnu i nerazdelnu (Oca, Sina i Svetoga Duha). Svako od nas se krštenjem u vodi prosvećuje time što postaje usinovljen od Oca Svetlosti, zaslugom Sina i silom Duha Svetoga.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime