БОГ СЕ ЈАВИ, ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ: Данас празнујемо Богојављење Господње

0
3804

Данас се поздрављамо речима Бог се јави, и одговором Ваистину се јави!

Празнујемо успомену Христово Kрштење на реци Јордану и јављање Бога у виду голуба и гласа: “Ово је Син мој и Њега послушајте”.

На овај дан се у свим црквама и храмовима освећује вода, коју народ узима и носи својим кућама. Она има духовна и лековита својства. Њена особина се огледа у томе што током целе године остаје свежа и освећена. Чува се у посебним посудама и користи се са искреном вером у болести, или било каквој другој недаћи. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме. Здрави је могу пити претходно припремљени зато, тако што ће који дан постити, па ће ту освећену водицу попити изјутра као када се узима Свето причешће.

Pročitajte i  Тајна богојављенске водице: Kако се и када користи света вода која годинама остаје свежа

Kада је Господ Исус навршио тридесет година од Свог телесног рођења, отпочео је Свој учитељски и спаситељски посао. И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Kирил Јерусалимски је рекао: “Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан”.
При крштењу Господа у води објавила се свету  тајна која се у Старом Завету наговештавала, тајна божанске Свете Тројице.
Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.
Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.

Pročitajte i  Најлепше поруке за Бадњи дан: Честитајте Бадње јутро, Бадњи дан и Бадње вече на оригиналан и посебан начин!

Јован Kрститељ  рече о Христу: “Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета”  и када он крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења.

Господ узе на се грехе  човечјег рода и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде). И ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења.

Pročitajte i  Крстовдан: Празник посвећен крштењу првих хришћана, али и сећању на велике мученике и страдалнике светог Теона и светог Теопемта

Празник Богојављења (Теофанија, грчки) показује нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну (Оца, Сина и Светога Духа). Свако од нас се крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име