Богатство наше Војводине: Чардаш, прелепа мађарска народна игра

0
1117
Извор: Википедија

Мађари су друга по величини етничка група у Војводини. Углавном су римокатоличке вероисповести, а мађарски језик је један од шест службених језика у Војводини. Имају богату традицију и фоклор. Чардаш је најпознатија народна мађарска игра за коју смо сви чули, ако не другачије, онда из песама Ђорђа Балашевића „Девојка са чардаш ногама“ и „Јанош“ коју је отпевала Лепа Брена.

Чардаш (мађ. Csárdás)  је добио име по месту Чарди у Мађарској где се највише свирао. Најранији извори о настанку чардаша воде у 18. век. Мађари су играли чардаш приликом испраћаја младића у војску, а популаризовали су га мађарски Роми по читавој тадашњој краљевини и околним земљама.

Чардаш је специфичан по варијацији у брзини, почиње полако, а завршава се веома брзо. Зато су играчима потребне јаке и издржљиве „чардаш ноге“. Постоје и друге варијације темпа, и то су ретки чардаш (ritka csárdás), густи чардаш (sűrű csárdás) и трчећи чардаш (szökős csárdás). Музика је 2/4 и 4/4. Играчи су распоређени у мушко-женске парове. Девојке на себи имају у традиционалне црвене хаљине и црвене чизмице, а момци су обучени у народну ношњу и на ногама обавезно имају црне јахачке чизме.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Најпознатији чардаш компоновао је Италијан Виторио Монти за виолину и клавир.

Послушајте и погледајте ову изузетну мађарску народну игру.

Снимак из 1973. године

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име