BOGOJAVLJANSKE PIHTIJE: Predjelo koje se služi u čast krštenja Isusa Hrista

0
3160

U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljansku noć pomišlja želja i jedu pihtije. Iako njih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan. U narodu su poznate i kao pitije.

 

Za pihtije nam je potrebno

  • 3 suve i 3 sveže svinjske nožice
  • 2 para svinjskih ušiju
  • 3 svnjska repa
  • jedna svinjska kolenica
  • 1 teleća noga
  • biber u zrnu
  • so
  • 4 glavice belog luka
Pročitajte i  ОВО ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ СЛАТКИШ МЕЂУ ДОМАЋИЦАМА: Рецепт за вермут торту, идеална за рођендане и сва славља

Priprema:

Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Pročitajte i  Ахмед Адемовић заборављени херој Кумановске битке: Како је ТРУБАЧ из Лесковца упропастио противничку војску за неколико секундни

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći.

Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

Pročitajte i  ГАДИЛИ СМО ЈОЈ СЕ: Ужасно мишљење Ане Краус, жене Вука Караџића, о Србима и правосалвљу!
pihtije blic
pihtije spremne za serviranje

PROČITAJTE JOŠ: https://www.opanak.rs/savrseno-pecenje-iz-rerne/

PROČITAJTE JOŠ: PUNJENI ŠAMPINJONI: Pikantno predjelo za sve prilike

PROČITAJTE JOŠ: VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Simbol pravog domaćinskog stola i umetnost svake domaćice

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име