Чудо на Светој гори: Овако Богородица упозорава жене које желе да прекрше правило и посете ово свето место

0
1732

Још одавно је познато да на Светој гори постоје строги закони по којима је женама забрањено да кроче на то подручје.

Ипак, кроз историју се догађало да су многе жене моћника желеле да прекрше ово монашко правило, а царици Јелени, жени дучана Силног то јечак пошло за руком, па је до данас остала једина жена која је крочила на ово свето тло.У легендама је остало забележено да је сама Пресвета Богородица запретила неким женама које су хтеле да уђу на Свету гору.

Pročitajte i  Ово је НАЈЦРЊИ српски грех: Владика Николај Велимировић кратко и јасно објаснио у чему је наш највећи проблем

Такав је био случај у манастиру Ватопеду. Тамо постоји једна чудотворна фреска која се зове Антифонитрија – Она која одговара.

Када је византијска принцеза, пожелевши да види цркву коју је њен отац цар као ктитор подигао, дошла да посети Ватопед, она је улазећи у тај новоподигнути храм чула глас саме Пресвете Богородице, који је долазио од њене фреске:

„Немој да улазиш даље, овде постоји друга царица!“

Већ у то време углавном није било дозвољено женама да долазе на Свету гору, али могле су царице да је посећују у неким посебним ситуацијама. Када се десило то чудо, онда су оци Светогорци тадашњи схватили да сама Пресвета Богородица жели да се овај принцип у потпуности испуњава и од тог времена то правило важи.Десио се један други случај, када је наша Мара Бранковић тадашња султанија, дошла у манастир Светог Павла, који је тада био насељен српским монасима,
и када им је донела велики благослов – дарове којима су мудраци са Истока даровали Богомладенца Христа, који се још увек чувају у манастиру Светог Павла. Она је изашла из брода и кренула, али и њој се јавила Пресвета Богородица само неколико десетина метара од мора и забранила јој да иде даље. Мара је ту предала дарове и одмах се вратила на брод.

Pročitajte i  Обичаји на Малу Госпојину: Ево шта жене никако не би смеле да раде на сутрашњи празник!

На том месту јављања Пресвете Богородице сада постоји један проскинитар са иконом Мајке Божије који је подсетник на ово чудо.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име