SIRUP OD BORA: Stari recept srpske narodne medicine koji podiže imunitet i suzbija kašalj, brzo i efikasno!

0
4402

Preparat od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Upotrebljava se protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa, a koristi se i u lečenju skorbuta.

sirup od bora

Bogat je karotenima i C vitaminom i naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan.

Evo jednog zlatiborskog recepta za preparat koji se pravi od borovih iglica ili pupoljka.

Bor je zapravo širok pojam koji obuhvata više od 170 različitih vrsta četinara, koji spadaju u Pinaceae porodicu. Ono što još morate znati je da se ne sme koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa, jer su neke i otrovne poput tuje i tise koje treba izbegavati u širokom luku.

Pročitajte i  Jača kosti i čuva zube: Surutka je MELEM za ceo organizam - Evo šta sve leči
SIRUP OD BORA
Sirup možete praviti i od pupoljaka smrče ili smreke

Ako spadate u osobe koje se razumeju u četinare i lako prepoznajete beli bor ili smreku, onda nema problema, ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka.

Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde ih otkinete, te godine neće više izrasti.

Za pripremu preparata borovine, od borovih iglica, potrebno je da…

Koristite isključivo mlade izdanke i to u svežem stanju, koji se pojavljuju u proleće (borovi izdanci stajanjem gube svoje lekovita svojstva). U proleće se beru mladi borovi pupoljci, neko stavlja u zamrzivač, neko ga suši. Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci.

Pročitajte i  Biljka Rusa ili Marijina trava - Lek za mnoge bolesti i probleme sa kojima se suočavate svakodnevno
sirup od bora
Lekoviti mladi izdanci smreke

Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolevaju od reume i artritisa.

Evo i recepta na sledećoj strani:

Dva kilograma svežih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Posle toga se sve zajedno procedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva i dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše), koje treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.

Pročitajte i  Uporna vlaga i buđ u kući razaraju zdravlje: Rešite ih se uz pomoć ovih 5 sobnih biljaka

sirup od bora

Bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dve-tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.

Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime