Узгој боровница у Шумадији: Светао пример Бориса Гвозденовића о томе како се рад, знање и удруживање са другим произвођачима увек исплате

0
2135

За боровницу из Шумадије сви су чули, а најважније да за њу знају купци из Холандије. Неколико произвођача из удружења “Шумадијска боровница” већ годинама успешно пласира квалитетне и здраве плодове које купци обожавају.

„Овогодишња берба, упркос обилним падавинама, протекла је веома добро, плодови су здрави и квалитетни, а цена задовољавајућа“, каже Борис Гвозденовић из села Лужница код Крагујевца.
„Ово је трећа година како радимо са Холанђанима, целокупна производња је откупљена, тренутна цена је 6 евра, пре две године је била 5, 25 евра, а прошле 5,5 евра. На простору Шумадије почела је да се гаји нова, нешто каснија сорта Аурора. Циљ произвођача је да имају боровницу читаве године, како би испунили очекивања захтевног тржишта. Аурора доспева крајем јула и нешто је крупнија од осталих сорти које се овде гаје. Ми смо је пробали у Холандији, пре две године, када смо били код наших партнера. Пробали смо и друге, нешто касније сорте, али због укуса, облика саднице и начина узгоја, одлучили смо се за Аурору. Нас пет-шест произвођача у удружењу смо се договорили да гајимо и неке касне сорте, са обзиром на то да смо постигли квалитет и да имамо цену. Квалитет је оно што привлачи купце, тржиште је отворено“, објашњава Борис Гвозденовић.

Борис Гвозденовић. економиста и произвођач боровнице

„Сви у удружењу имамо исти квалитет јер садимо на мањим површинама од 30-40 ари до хектар и два, тако да можемо бити конкурентни. Они који имају веће површине, не могу да стигну све да обраде, тешко имају потпуну контролу и због тога им квалитет боровнице није исти. Ми смо због квалитета смо занимљивији купцима. Дешава се да сваки други дан пакујемо камион за Холандију“, наводи Борис Гвозденовић.

Мора се истаћи да је ово удружење светао пример међу бројним покушајима удруживања која нису опстала широм Србије.

“Ако поштујете заједнички интерес, имаћете сви интерес. Не можете размишљати само о томе шта ћете ви добити у удружењу. Када расте заједнички интерес, расте и ваш лични интерес“, изричита је Виолета Петровић Луковић из Саветодавне службе града Крагујевца.

Мр Виолета Петровић Луковић, Саветодавна служба Крагујевац

Баш овакав начин размишљања донео је успех произвођачима боровница из овог удружења.

Произвођачи ништа не препуштају случају. Данас, након четири године, можемо рећи да су прави стручњаци за производњу боровница, а најважније је то што сви имају исте резултате.

„Ниједан произвођач у удружењу Шумадијска боровница не користи недозвољене препарате јер је свестан чињенице да ако случајно његов плод одступи у односу на плодове других чланова, цео контингент биће враћен и сви ће имати штету. Управо због тога сви се придржавају правила и договора“, објашњава Виолета Петровић Луковић.

Колико је гајење боровница у Србији све интересантније, говори и податак да је пре само три до четири године било засађено око 400 хектара , а данас је то око 1000 хектара.

„Осим земљишних, ваздушних и водних услова које тражи боровница, неопходна је и осунчаност. Шумадија има, Богом дане, услове за бављење воћарском производњом. Боровница се не разликује много од наших стандардних воћних врста које су вековима заступљене у Шумадији. Она има своје место и повољне услове на питомим брежуљцима Шумадије“, каже Данко Петровић из Пољопривредне стручне службе Крагујевца.

Извор: Агросавети

Погледајте видео о гајењу боровница у Шумадији.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име