Бородински хлеб: Црни ражани руски хлеб који је вековима незаменљив како на сеоским тако и на господским трпезама братске Русије

0
2222

Да руски хлеб има неки посебан, непоновљив укус доказао је Гроф Шереметјев је 1836. у писму великом песнику Александру Пушкину када му је написао: „Не ваља, брате, овај живот у Паризу: храна је никаква, црног хлеба ни за лек”. Црни, тј. ражани хлеб, био је све до 20. века најважнија намирница не само на сеоским, него и на господским трпезама широм Русије. Ражани хлеб је вековима чинио основу целокупне исхране, посебно у селима. Уз „шчи” (густа чорба, обично од купуса) сеоска породица би обично појела и до килограм црног ражаног хлеба.

Захваљујући бројним ентузијастима и појави кућних мини-пекара, пекарска делатност у Русији данас доживљава својеврсни препород. На Интернету се лако могу пронаћи рецепти за прављење природног квасца (маје) и ражаног „киселог” бесквасног хлеба.
„Бородински” хлеб је једна од најпознатијих врста ражаног хлеба у Русији. То је посебна врста хлеба од делимично куваног теста, у којем су, осим брашна и квасца, обавезни састојци: ражани слад, меласа и коријандер. Непоновљиви слаткаст укус и мирис ове врсте хлеба омиљен је на читавом простору бившег Совјетског Савеза. Због тога је управо „Бородински” хлеб тај који највише недостаје Русима када бораве у иностранству.
Постоји легенда да су га први пут умесиле монахиње женског манастира на месту где се 1812. водила Бородинска битка између Наполеонове и руске војске. Према другој верзији, овај хлеб је први пут почео да се производи у Москви 20-их година прошлог века. Било како било, рецепт за данашњи „Бородински” хлеб стандардизован је 1933. у Московском пекарском комбинату. За коријандер,који је обавезни састојак “Бородинског хлеба” је везана и најромантичнија прича о пореклу овог хлеба. Крупно зрно коријандера подсећа, наводно, на зрна сачме од које је у бици на Бородинском пољу страдао храбри генерал Тучков, док је јуришао на челу свог пука мускетара. Генералова удовица, пошто на пољу битке није пронашла мужевљево тело, подигла је на том месту манастир, у којем је касније постала игуманија. У пекари при манастиру је и почео да се пече овај чувени хлеб, који је убрзо из Можајска у Подмосковљу доспео у Москву и тамо постао омиљен. А округло семе, које истовремено има благо љуткаст и благо освежавајући укус, и даље је ту да подсећа на смрт храброг племића.

Рецепт за бородински хлеб: 2 кафене кашицице сувог квасца, 100 гр пшеничног брашна, 450 гр раженог брашна, 1,5 к.кашицице соли, 4 кашике малтекса, 2 кашике меда,2 кашике уља, 1,5 кашике јабуковог, сирћета, ким и коријандер по жељи,330 мил воде.
Припрема: Малтекс прокувати у 80 грама воде и оставити да се охлади. Воду одвојити од оних 330 мил. Воду, малтекс, со, уље, мед, јабуково сирће ставити у пекач. Додати пшенично и ражено брашно (или специјалну мешавину за бородински хлеб). Преко додати суви квасац, ким и уситњени коријандер.

srbijuvolimo.rs

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Торта од крушака по рецепту Стеве Карапанџе: Савршенство укуса за праве љубитеље слатког

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име