Borodinski hleb: Crni ražani ruski hleb koji je vekovima nezamenljiv kako na seoskim tako i na gospodskim trpezama bratske Rusije

0
1672

Da ruski hleb ima neki poseban, neponovljiv ukus dokazao je Grof Šeremetjev je 1836. u pismu velikom pesniku Aleksandru Puškinu kada mu je napisao: „Ne valja, brate, ovaj život u Parizu: hrana je nikakva, crnog hleba ni za lek”. Crni, tj. ražani hleb, bio je sve do 20. veka najvažnija namirnica ne samo na seoskim, nego i na gospodskim trpezama širom Rusije. Ražani hleb je vekovima činio osnovu celokupne ishrane, posebno u selima. Uz „šči” (gusta čorba, obično od kupusa) seoska porodica bi obično pojela i do kilogram crnog ražanog hleba.

Zahvaljujući brojnim entuzijastima i pojavi kućnih mini-pekara, pekarska delatnost u Rusiji danas doživljava svojevrsni preporod. Na Internetu se lako mogu pronaći recepti za pravljenje prirodnog kvasca (maje) i ražanog „kiselog” beskvasnog hleba.
„Borodinski” hleb je jedna od najpoznatijih vrsta ražanog hleba u Rusiji. To je posebna vrsta hleba od delimično kuvanog testa, u kojem su, osim brašna i kvasca, obavezni sastojci: ražani slad, melasa i korijander. Neponovljivi slatkast ukus i miris ove vrste hleba omiljen je na čitavom prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza. Zbog toga je upravo „Borodinski” hleb taj koji najviše nedostaje Rusima kada borave u inostranstvu.
Postoji legenda da su ga prvi put umesile monahinje ženskog manastira na mestu gde se 1812. vodila Borodinska bitka između Napoleonove i ruske vojske. Prema drugoj verziji, ovaj hleb je prvi put počeo da se proizvodi u Moskvi 20-ih godina prošlog veka. Bilo kako bilo, recept za današnji „Borodinski” hleb standardizovan je 1933. u Moskovskom pekarskom kombinatu. Za korijander,koji je obavezni sastojak “Borodinskog hleba” je vezana i najromantičnija priča o poreklu ovog hleba. Krupno zrno korijandera podseća, navodno, na zrna sačme od koje je u bici na Borodinskom polju stradao hrabri general Tučkov, dok je jurišao na čelu svog puka musketara. Generalova udovica, pošto na polju bitke nije pronašla muževljevo telo, podigla je na tom mestu manastir, u kojem je kasnije postala igumanija. U pekari pri manastiru je i počeo da se peče ovaj čuveni hleb, koji je ubrzo iz Možajska u Podmoskovlju dospeo u Moskvu i tamo postao omiljen. A okruglo seme, koje istovremeno ima blago ljutkast i blago osvežavajući ukus, i dalje je tu da podseća na smrt hrabrog plemića.

Recept za borodinski hleb: 2 kafene kašicice suvog kvasca, 100 gr pšeničnog brašna, 450 gr raženog brašna, 1,5 k.kašicice soli, 4 kašike malteksa, 2 kašike meda,2 kašike ulja, 1,5 kašike jabukovog, sirćeta, kim i korijander po želji,330 mil vode.
Priprema: Malteks prokuvati u 80 grama vode i ostaviti da se ohladi. Vodu odvojiti od onih 330 mil. Vodu, malteks, so, ulje, med, jabukovo sirće staviti u pekač. Dodati pšenično i raženo brašno (ili specijalnu mešavinu za borodinski hleb). Preko dodati suvi kvasac, kim i usitnjeni korijander.

srbijuvolimo.rs

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Tradicionalni recept za pinđur: Lepši od ajvara. Najukusnija zimnica od paradajza i paprike

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime