У подножју планине Црни Врх, на 17 километара од Бора налази се бисер међу српским језерима – Борско језеро. Оно је вештачка творевина, настала 1959. тако што су планински водотоци заробљени браном и акомулацијом вода речице Ваља Жони, Марецове реке и дела слива Злотске реке.

borsko jezero

Борско језеро заузима површину од 30 хектара, његова надморска висина остиже 438 метара са које се пружа импозантан видик.

Кристално чиста језерска вода у летњим месецима добија тамно зелену боју а њен површински слој досегне температуру од 25 степени Целзијусових, што је чини изузетно пријатном за купање. Ситно разуђена и сликовита обала и приобаље са уређеним плажама, рекреативним и стазама за шетњу, спортским теренима и другим садржајима поред одмора омогућавају спортске, рекреативне, излетишне и културно-манифестационе активности, и тако чине Борско језеро једним од најпривлачнијих туристичких места у овом делу Србије.

borsko jezero

Борско језеро је окружено листопадним и четинарским шумама, природним зеленим пропланцима и ливадама. Идеално је место за риболов. Чисте планинске воде које се уливају у језеро, као и редовна годишња порибљавања чине га погодним стаништем за велиби број рибљих врста попут шарана, деверике, сома, смуђа, бандара, амура, толстолобика, и свих врста беле рибе. Нису ретки и капитални улови појединих врста па је отуд ово језеро веома популарно међу риболовцима.

borsko jezero

На обали Борског језера изграђене су четири веће плаже и већи број мањих. Постоје и терени за кошарку, фудбал, рукомет, одбојку и тенис, као и трим стазе око целог језера. На Главној плажи могуће је изнајмљивање чамаца и педалина, као и уживање разних других садржаја на води.

borsko jezero

Изванредан положај и добра саобраћајна повезаност, омогућавају организовање излета до Бора, Брестовачке бање, Лазаревог кањона и пећине, Феликс Ромулијане, Ртња, Дубашнице, Црног врха, Врела Млаве, манастира Горњак…

Од смештајних капацитета на располагању гостима су: хотел “Језеро”, Дечије одмаралиште „Савача”, ауто-камп, коначиште “Вертиго” , смештај у домаћој радиности у кућама и собама, лоцираним у непосредној близини језера.

tobor.rs, opanak.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име