Почео је Божићни пост: Ово су правила којих се сваки верник који пости мора придржавати

0
2279

Божићни пост почиње 28. новембра, а завршава 7. јануара након свете Тајне причешћа и траје укупно четрдесет дана. Ово је зимски пост и служи нам за освећење последњег дела године тајанственим обновљењем духовног сједињења са Богом и припремом за празновање Христовог рођења.

božićni post

Иако се пост не састоји само у одрицању од мрсне хране, већ у молитви и суздржању од грешних помисли, постоје бројне недоумице којим даном и шта од хране треба конзумирати. Сви знамо да се током поста не једу месо, бели мрс и јаја, а ово су правила о томе кад је дозвољено уље, кад се пости строго на води, а кад можемо јести и рибу.

Среда и петак посте се строго на води, а уље је дозвољено свим осталим данима. Риба се једе сваке суботе, недеље и празником, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак. Последња недеља Божићног поста је најстрожа, само на води, нарочито на Бадњи дан.

deca i post

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста телесни и духовни.

Постећи телесно, истовремено је потребно да постимо и духовно. “Постећи братијо телесно, постимо и духовно, и раскинимо све везе са сваком неправдом” – заповеда Света Црква

Телесни пост без духовног не доприноси ништа за спасење душе. Истински пост је повезан са молитвом, покајањем, уздржањем од страсти и порока, искорењењем злих дела, опраштањем увреда, уздржањем од супружничког живота, са избегавањем забава и гледања телевизора. Пост није циљ, већ средство – средство за смиривање свог тела и очишћење од грехова. Без молитве и покајања пост је само обична дијета.

božićni post

Суштина поста је изражена у следећој црквеној песми: “Постећи од хране, душо моја, а не чистећи се од страсти, – узалуд се тешимо надањем: јер уколико ти пост не донесе исправљење, биће мрска Богу, као лажна, и уподобиће се злим демонима, који никада не једу”. Сетимо се речи Оптинских стараца: “Они који не желе да посте добровољно – постиће недобровољно…”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име