Počeo je Božićni post: Ovo su pravila kojih se svaki vernik koji posti mora pridržavati

0
1617

Božićni post počinje 28. novembra, a završava 7. januara nakon svete Tajne pričešća i traje ukupno četrdeset dana. Ovo je zimski post i služi nam za osvećenje poslednjeg dela godine tajanstvenim obnovljenjem duhovnog sjedinjenja sa Bogom i pripremom za praznovanje Hristovog rođenja.

božićni post

Iako se post ne sastoji samo u odricanju od mrsne hrane, već u molitvi i suzdržanju od grešnih pomisli, postoje brojne nedoumice kojim danom i šta od hrane treba konzumirati. Svi znamo da se tokom posta ne jedu meso, beli mrs i jaja, a ovo su pravila o tome kad je dozvoljeno ulje, kad se posti strogo na vodi, a kad možemo jesti i ribu.

Pročitajte i  Narodni običaji na Đurđic: Ovo NIKAKO ne smete raditi sa stvarima iz kuće

Sreda i petak poste se strogo na vodi, a ulje je dozvoljeno svim ostalim danima. Riba se jede svake subote, nedelje i praznikom, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta je najstroža, samo na vodi, naročito na Badnji dan.

deca i post

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Pročitajte i  Sveti Arsenije Sremac danas štiti vaše bližnje: Izgovorite ove reči i oterajte nesreću i pošast

Posteći telesno, istovremeno je potrebno da postimo i duhovno. “Posteći bratijo telesno, postimo i duhovno, i raskinimo sve veze sa svakom nepravdom” – zapoveda Sveta Crkva

Telesni post bez duhovnog ne doprinosi ništa za spasenje duše. Istinski post je povezan sa molitvom, pokajanjem, uzdržanjem od strasti i poroka, iskorenjenjem zlih dela, opraštanjem uvreda, uzdržanjem od supružničkog života, sa izbegavanjem zabava i gledanja televizora. Post nije cilj, već sredstvo – sredstvo za smirivanje svog tela i očišćenje od grehova. Bez molitve i pokajanja post je samo obična dijeta.

Pročitajte i  "Ja, TVOJA MAJKA, nikad neću PLAKATI za tobom!" Reči Njegoševe majke nad MRTVIM SINOM diraju u dušu

božićni post

Suština posta je izražena u sledećoj crkvenoj pesmi: “Posteći od hrane, dušo moja, a ne čisteći se od strasti, – uzalud se tešimo nadanjem: jer ukoliko ti post ne donese ispravljenje, biće mrska Bogu, kao lažna, i upodobiće se zlim demonima, koji nikada ne jedu”. Setimo se reči Optinskih staraca: “Oni koji ne žele da poste dobrovoljno – postiće nedobrovoljno…”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime