Приликом покушаја да прибави документа за одлазак у пензију Бранислав Бојић из села Церове код Крупња сазнао је да је мртав. Уверење на коме пише да је покојник, добио је од војног одсека када је затражио потврду о одслуженом војном року.

– Ја сам фактички 25, 26 година мртав. Како да реагујем, како да вам кажем, мртав, а ја жив. Шта су они радили са мном, ја немам појма, да ли су ме заменили – прича Бранислав Бојић за РТС.

Велики број људи се бар једном у животу сусрео са неком врстом административног проблема, за чије су решавање потрошили много времена и новца. Они који су због туђе грешке у документима проглашени као мртви суочавају се са бројним проблемима, најпре оним да докажу да су живи.

Pročitajte i  После УЖАСНОГ графита у Сплиту, освануо још један у Забоку: Хрватица ПОРУЧИЛА Нолету ОВО и свима ЗАПУШИЛА уста

Да је жив већ месецима покушава да докаже и Ђорђе Милошевић из Новог Сада.

Због лекарске грешке направљене у Клиничком центру Војводине, он је добио умрлицу. Његов поступак враћања међу живе, каже, траје већ три месеца, од момента када је покушао да региструје ауто.

– У регистрацији су рекли да не можете да региструјете ауто на мртвог човека, онда сам сазнао како мртав кад сам жив. Тешко доказивање, прво су тражили да морам нова документа да узмем, да морам све да платим – испричао је Ђорђе Милошевић.

Pročitajte i  Један наш познати музичар је потомак Гаврила Принципа: Ево ко је у питању!

Правници, кажу, да постоје два начина да оштећени докажу да си живи. У управном поступку пред локалном самоуправом или у ванпарничном пред судом.

– Они имају право да траже надокнаду од локалне самоуправе или лица која су проузроковала све то, то је такозвана накнада штете, нематеријалне штете, то је наношење психичког бола односно проблема који су имали различите природе у свакодневном животу – каже за РТС Слободан Милутиновић, адвокат.

Pročitajte i  Правила која важе за све грађане: У тренутку кад број оболелих расте, ОВО морате знати!

За грешку “најкривљи” лекари

У Министарству државне управе и локалне самоуправе кажу за РТС да матичари могу да погреше једино уколико су пре њих грешку направили лекари који су одређену особу прогласили мртвом, јер је потврда о смрти правни основ за поступање матичара.

А док се грешке не исправе и правне процедуре не заврше, оштећинима остаје само да тврде: “Ја сам жив”.

(РТС)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име