Prelepa priroda, kupanje u toploj vodi i ribolov: Borsko jezero je savršeno mesto za odmor

0
1864

Borsko jezero smešteno je u podnožju planine Crni vrh, udaljeno dvadesetak minuta vožnje od grada Bora, na 438 metara nadmorske visine, glavni je turistički adut ovog kraja.

Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Voda je prvenstveno namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.
U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za razvoj kupače. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih i travnatih plaža.

Pročitajte i  Da li je greh reći NE ostarelim roditeljima: Deca nisu dužna da odgovore na OVE zahteve svojih bližnjih
Kupanje na Borskom jezeru

Borsko jezero okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i livadama.
U jezero se redovno pušta po nekoliko tona riblje mlađi sa ciljem da se obogati i poveća riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom planinskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regiona.
Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra (Crno brdo na vlaškom jeziku) i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavnu turističku destinaciju grada Bora.

Pročitajte i  Kako da skinete fleke sa stolnjaka: 6 efikasnih trikova da uklonite i najtvrdokornije mrlje

Smeštaj

Na samoj obali jezera izgrađeni su hoteli “Jezero”, “Metalurg” (u restauraciji), konačište “Vertigo”, kao i vile i vikend kućice.

Hotel Jezero potpuno je obnovljen 2012. godine

Pogledajte Instagram fotografije posetioca Borskoj jezera nastale ovih dana koje će vam pružiti pravi uvid u lepotu ove destinacije. Borsko jezero leto 2020.

izvor: Bor030

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime