Брестовачка бања надомак Бора: Лечи кичму, кости, зглобове, кожу, периферне крвне судове и женска обољења

0
3380

Брестовачка бања, једна од најстаријих бања у Србији, налази се осам километара југозападно од града Бора, окружена столетном шумом, на надморској висини од 385 метара, на обалама Брестовачке и речице Пујице. До бање се стиже обележеним и добрим асфалтним путем. Лековитост бање користи се још од румског доба, а дугачак је списак обољења која се овде успешно третирају.

Прелепо окружење Брестовачке бање

Особине бањске воде и обољења која лечи

Данас постоји 10 термоминералних извора са водом чија је температура од 32 до 40 степени.

Бањска вода је лековита због садржаја и међусобног односа хемијских елемената и микроелемената. У њеном саставу налазе се калијум, калцијум, флуор, натријум,силицијум, хлор, јод, бром, магнезијум, оксиди гвожђа, алуминијума, литијума, мангана, цинка, рубидијума, кобалта, бакра и фосфата, као и благо радиоактивни елементи уран, радијум и радон.

Pročitajte i  Веровања о бурмама која круже међу Србима: Православци верују да ако супруга превари мужа, бурма коју је носила више никада неће моћи да стане на њен прст!

Све воде су бистре, помало жућкасте, без гасних мехурића, талога и мириса, а укус им је алкалан.

Природне лековите воде Брестовачке бање успешно се користе на више начина: конзумирањем, испирањем, орошавањем, аеросолом, купањем, а у физикалној терапији служе и као помоћна лековита средства уз медикаменте.

Овде се успешно лече:

 • обољења и повреде локомоторног апарата (дегенеративна реуматска обољења, реуматски и псоријатични артритис),
 • хронична обољења зглобова,
 • последице повреда костију и меких делова (отоци, болови),
 • обољења мишића (лумбаго),
 • хронична гинеколошка обољења,
 • запаљења слузнице горњих респираторних органа,
 • запаљенске промене на кожи,
 • повећане диурезе,
 • смањење желудачног ацидитета,
 • обољења дигестативног тракта,
 • обољења бубрега,
 • обољења живаца.
Pročitajte i  Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: "Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан"

У доба Милоша Обреновића бања је доживела свој пуни процват. Из тог периода потичу врло значајни објекти, који су као културно добро под заштитом државе: турско купатило (хамам), конак кнеза Милоша изграђен 1837. године, дворац кнеза Александра Карађорђевића (1856), угоститељски објекат „Српска круна“, један од најстаријих угоститељско-смештајних објеката у српским бањама , „Окружна зграда“, летњиковац краља Петра I (1906), такође имају споменичку вредност. У Конаку је смештена историјско-етнолошка поставка Музеја рударства и металургије из Бора.

Pročitajte i  Краљ који је покушао да прода Србију Аустрији за грофовско имање: Раскош и богатство били му важнији од отаџбине и круне
Дворац Карађорђевића у Брестовачкој бањи

Уколико желите додатно да се информишете о могућностима лечења, смештајним капацитетима и ценама посетите сајт Брестовачке бање.

Погледајте и репортажу о Брестовачкој бањи која ће вам верно приказати прелепо бањско окружење.

 

Извор: Bor030.net, Брестовачка бања 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име