Brzi sitni kolači bez jaja: Da uštedite i vreme i novac

Ekspresne kuglice

150 grama kokosovog brašna
100 grama mlevenih oraha
4 štangle čokolade
malo ruma
300 grama keksa
300 grama šećera u prahu
1 šolja mleka

Dobro izmešajte kokosovo brašno i orahe, isitnjen keks, šećer, rum i u mleku rastopljenu čokoladu. Od dobijene mase pravite kuglice i stavite ih u papirne korpice.

sitni kolači

Čokoladni kolač sa jogurtom

2 čaše od 2 dl jogurta
2 čaše brašna
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 kašike kakaoa
1 kašičica sode bikarbone

preliv

1 dl mleka
100 g čokolade
5 kašika šećera
1 kockica margarina

Sve sastojke za kolač izmešati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Za preliv, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim prelivom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata pre služenja. Iseći na kocke i servirati.

Žele štanglice

250 grama butera
250 grama šećera u prahu
250 grama mlevenog keksa
250 grama žele bombona
250 grama suvog grožđa natopljenog u rumu

Sve ove sastojke dobro sjedinite, napravite ploču i ostavite na hladno mesto do upotrebe. Potom secite na sitne štanglice.

Kuglice od jabuka

300 grama šećera
400 grama jabuka
100 grama mlevenih oraha
1 limun

Skuvati sirup od 300 grama šećera i malo vode. U to dodati 400 grama rendanih jabuka i kuvati dok ne budu mekane. Kuvane jabuke skinuti sa vatre, dodati struganu koru limuna i 100 grama samlevenih oraha. Sve sjediniti i ostaviti da se hladi. Kada se masa ohladi praviti kuglice i valjati ih u samlevene orahe.

sitni kolači

Bajadere

400 grama šećera
150 grama mlevenih oraha
150 grama mlevenog keksa
7 đtangli čokolade
1 margarin

400 grama šećera i 8 kašika vode stavite da se otopi i u to dodajte 150 grama mlevenih oraha, 150 grama mlevenog keksa i 1 umućen margarin. Masu podelite na dva dela – u jedan stavite 3 štangle rastopljene čokolade. Masu prema želji oblikovati i preko staviti drugi beli deo. Bajaderu preliti glazurom od 4 štangle čokolade.

Opanak