У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе.
Пут нас води у Рашку област…
Пуњене дуње
Састојци:
- 8 дуња
- 100 г дробљених ораха
- 100 г сувог грожђа
- 8 кашика брашна
- млевени каранфилић
Припрема:
Дуње оперите и осушите, одсеците им врх, па их издубите. Помешајте орахе, брашно и суво грожђе које сте претходно потопили у воду, а затим оцедили. Додајте каранфилић и напуните дуње. Поређајте их у подмазан плех и пеците на 180-200 степени. Печене дуње по жељи можете прелити карамелом или шлагом.
Орашњача
Састојци:
- 400 г ораха
- 2 главице црног лука
- 2 љуте папричице
- 3 чена белог лука
- со
Припрема:
Орахе истуцајте тучком, додајте ситно сецкане папричице и црни лук, посолите и измешајте. На крају убаците ситно сецкан бели лук, добро измешајте и сипајте у дрвену посуду (заструг). Орашњачу можете држати и у стакленој или керамичкој посуди, битно је да није од метала. Одлично иде уз печену погачу и живинско месо.