Заборављена јела Србије – Долином јоргована до Рашке : Брзо, лако и једноставно спремите најукуснију посластицу која се топи при првом залогају

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе.

Пут нас води у Рашку област…

Пуњене дуње

Састојци:

  •  8 дуња
  • 100 г дробљених ораха
  • 100 г сувог грожђа
  • 8 кашика брашна
  • млевени каранфилић

Припрема:

Дуње оперите и осушите, одсеците им врх, па их издубите. Помешајте орахе, брашно и суво грожђе које сте претходно потопили у воду, а затим оцедили. Додајте каранфилић и напуните дуње. Поређајте их у подмазан плех и пеците на 180-200 степени. Печене дуње по жељи можете прелити карамелом или шлагом.

Пуњене дуње

Орашњача

Састојци:

  • 400 г ораха
  • 2 главице црног лука
  • 2 љуте папричице
  • 3 чена белог лука
  • со

Припрема:

Орахе истуцајте тучком, додајте ситно сецкане папричице и црни лук, посолите и измешајте. На крају убаците ситно сецкан бели лук, добро измешајте и сипајте у дрвену посуду (заструг). Орашњачу можете држати и у стакленој или керамичкој посуди, битно је да није од метала. Одлично иде уз печену погачу и живинско месо.

Орашњача-Рашки специјалитет

 

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...