Osim što je ukusna, bundeva je vrlo zdrava i hranljiva. Da bi se ispekla u rerni nije potrebno mnogo mudrosti. Recept je jednostavan i zahteva vrlo malo vremena.
Ukus slano-slatke pečene bundeve određuju začini. Svakako, najlepša je ako imate šporet na drva, ali ništa manje slasna neće biti ni u električnoj rerni.
Kombinujući različite začine možete napraviti slatku, slanu ili ljutu pečenu bundevu. Maslinovo ulje, beli luk u prahu, đumbir, ljute papričice odlično se slažu uz slatkasti ukus bundeve, a u slatkoj varijanti najbolji partneri su joj cimet, javorov sirup i rum.
Potrebno:
polovina bundeve
maslinovo ulje
začini
Očišćenu bundevu presečenu na tanje kriške malo poprskajte maslinovim uljem i pecite u rerni dok ne omekša. Bitno je da je dobro očistite i posušite ubrusima. Na svaku krišku stavite začine koje ste odabrali.
Za slanu varijantu sami možete pripremiti mešavinu od belog luka u prahu, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti po spoljašnjoj strani narezane i nauljene bundeve.
Za ljutu varijantu komadiće možete uvaljati u maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu, ali i ljutu papriku. Odličnog je ukusa i sa mlevenim kuminom ili u kombinaciji korijandera, divlje mirođije i čilija.
Ipak, mnogi najviše vole slatku varijantu. Najlepša je sa malo ulja, putera, cimeta, smeđeg šećera. Verzija sa cimetom i medom divan je premaz za komade bundeve, a vi možete je preliti i javorovim sirupom. Zanimljiva verzija je i da iseckane orahe pomešate sa medom, pa ubacite preko bundeve 15 minuta pred kraj pečenja.
U kriškama bundeva se, smeštena u tepsiju, peče na 200 stepeni 45 minuta do sat vremena.
Prijatno!