Осим што је укусна, бундева је врло здрава и хранљива. Да би се испекла у рерни није потребно много мудрости. Рецепт је једноставан и захтева врло мало времена.
Укус слано-слатке печене бундеве одређују зачини. Свакако, најлепша је ако имате шпорет на дрва, али ништа мање сласна неће бити ни у електричној рерни.
Комбинујући различите зачине можете направити слатку, слану или љуту печену бундеву. Маслиново уље, бели лук у праху, ђумбир, љуте папричице одлично се слажу уз слаткасти укус бундеве, а у слаткој варијанти најбољи партнери су јој цимет, јаворов сируп и рум.
Потребно:
половина бундеве
маслиново уље
зачини
Очишћену бундеву пресечену на тање кришке мало попрскајте маслиновим уљем и пеците у рерни док не омекша. Битно је да је добро очистите и посушите убрусима. На сваку кришку ставите зачине које сте одабрали.
За слану варијанту сами можете припремити мешавину од белог лука у праху, мало ђумбира, слатке паприке и соли коју је довољно само посути по спољашњој страни нарезане и науљене бундеве.
За љуту варијанту комадиће можете уваљати у маслиново уље, со, бибер, рузмарин, жалфију, мајчину душицу, али и љуту паприку. Одличног је укуса и са млевеним кумином или у комбинацији коријандера, дивље мирођије и чилија.
Ипак, многи највише воле слатку варијанту. Најлепша је са мало уља, путера, цимета, смеђег шећера. Верзија са циметом и медом диван је премаз за комаде бундеве, а ви можете је прелити и јаворовим сирупом. Занимљива верзија је и да исецкане орахе помешате са медом, па убаците преко бундеве 15 минута пред крај печења.
У кришкама бундева се, смештена у тепсију, пече на 200 степени 45 минута до сат времена.
Пријатно!