Бушава Ката: Старински јужњачки колач који ће вас освојити на први залогај

0
980

Колач са југа Србије готово је непознат у осталим крајевима наше земље, док је у Македонији једна од омиљених посластица. Придев “бушава” може се наћи у народним песмама Врања и околине, најчешће при опису девојачке “бушаве” тј. чупаве, бујне косе.

Бушава Ката прави се врло лако, нису вам потребни скупи састојци, а укус је један од оних какви се ретко доживе при конзумирању традиционалних колача.

Pročitajte i  Стави ОВО у кесу и НЕ БРИНИ: Трик да кромпир НИКАД не проклија током дужег стајања

Састојци за тесто:

125 грама маргарина
2 кашике шећера
3 жуманца
300 грама брашна
1 прашак за пециво
1 нарендана кора лимуна

За фил:

3 беланцета
100 грама шећера
150 грама фино исецканих ораха

Припрема:

Од наведених састојака за тесто умесите тврђе тесто у облику саламе и поделите га на 2 дела. Један део мало издужите тако што ћете га ставити између дланова као ваљак, па га потом увијте у фолију попут саламе и ставите у замрзивач да одстоји сат времена. У други део теста додајте неколико кашика млека и месите док се мало не смекша па га распоредите у подмазани плех пречника 28 центиметара. Потапкајте тесто рукама или кашиком коју ћете с времена на време умакати у воду, док се лепо не изравна по тепсији. Ножем направите равне ивице.

Pročitajte i  Хрскаве и преукусне: Обожаваћете палачинке из рерне

Миксером умутите беланца са шећером и додајте фино исецкане орахе. Можете додати и 2, 3  кашике џема ако волите, а и не морате. Измешајте кашиком и све додајте преко коре у тепсији.

Део теста који је био у замрзивачу изрендајте преко свега овога, на крупнију страну рендета. Лепо распоредите и ставите да се пече од 20 минута до пола сата у претходно загрејаној рерни на 200 степени.

Pročitajte i  Кромпир паприкаш на старински начин: Здрав ручак за целу породицу

Колач можете украсити шећером у праху.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име