Urnebesno: Odgovor cara Dušana papi Inoćentiju VI i celom Vatikanu na pismo za Badnji dan, metodom “svakom po zasluzi”

1
11456
Foto: Jutjub/printskrin

Na Fejsbuk stranici popularne enciklopedije “Kvizopedija”, autora Aca Brajkovića, u izdanju izdavačke kuće Klet, podeljena je zanimljiva anegdota o srpskom caru Dušanu Silnom koja se, prema predanju, dogodila upravo na Badnji dan daleke 1354. godine. Humor je zasnovan na nesvakidašnjem potezu srpskog cara prilikom posete jednog od papinih izaslanika srpskom dvoru, o čemu svedoči i zvanični izveštaj koji se i danas čuva u Vatikanu.

Na Badnji dan 24. decembra 1354. godine papa Inoćentije VI poslao je pismo caru Dušanu Silnom, izražavajući pre svega želju da ga, zajedno sa njegovim narodom, što pre vidi među vernicima Katoličke crkve.

Pročitajte i  Kako je Stojan našao put do Boga i postao Vasilije Ostroški - Životna priča velikog čudotvorca

Narod u Dušanovoj državi, naročito u nekim njenim krajevima, mnogo je propatio od Turaka i stoga papa napominje da je s radošću primio carevu molbu da ga imenuje za kapetana hrišćanske vojske u ratu protiv nevernika. Kad se sve bude završilo, Stefan Dušan će, prema papinim rečima, moći da srećno i bezbrižno živi, utoliko srećniji što će ga štititi papska kurija i katolička vera.

Papa je kao legate uputio ljude vrlo učene i na glasu koje je srpski car trebalo da lepo ugosti i da sasluša. Misiju u Srbiji papa Inoćentije VI poverio je Francuzu Petru Tomi. Pretpostavlja se da je papskog legata srpski car primio u Krupištima na obali Bregalnice, mestu u kojem je Stefan Dušan boravio u proleće-leto 1355. godine. O boravku Petra Tome na dvoru Stefana Dušana, kao i o svemu što ga je tamo snašlo, postoji izveštaj Filipa Mezijera, njegovog biografa i možda pratioca na putu u Srbiju.

Pročitajte i  Svratite u BULEVAR VINA: Najveći izbor za sve ljubitelje "pića bogova"! Mogućnost dostave na kućnu adresu!

Prema tom izveštaju, boravak Petra Tome na srpskom dvoru nije bio ni malo prijatan. Već pri opisivanju prvog susreta sa srpskim carem, Filip Mezijer konstatuje da je Stefan Dušan bio krupniji od mnogih ljudi svoga vremena i strašnog izgleda. Petru Tomi je predočeno da je u Srbiji običaj da onaj ko pristupa caru treba pre pozdrava da celiva carevu nogu, a ukoliko tako ne postupi, izložiće se velikoj opasnosti, čak možda i dobijanju stroge kazne.

Pročitajte i  Vladeta Jerotić: Dete je upravo onakvo kakav vam je brak!

Uprkos takvim upozorenjima, Petar Toma je stao pred Stefana Dušana bez uobičajenog celivanja njegove noge, što je cara iznerviralo da ga je krajnje oholo i hladno primio. Misija Petra Tome nije postigla očekivane rezultate, a u Vatikanu postoji i originalan izveštaj o tom susretu sa papskim legatom koga je car Dušan Silni oterao u “tres vulves matres”! (u tri p* materine!”)

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime