Čarobno ogledalo koje ispunjava želje: Nesvakidašnja atrakcija već više od pola veka privlači dame širom Srbije

0
970

Muzej u Mokrinu čuva više od 45.000 eksponata. To su uglavnom fotografije, slike i drugi predmeti. Međutim, jedan eksponat iz 18. veka privlači pažnju svih dama koje odluče da obiđu ovo kulturno zdanje.

Reč je o čarobnom ogledalu. Ne zna se ko je proneo priču da ispunjava želje, ali žene koje su se ogledale tvrde da “deluje”.

Kao u bajkama, morkinsko ogledalo ispunjava želje, naročito lepšeg pola. Pravilo je da se želje “izgovaraju u sebi”, pa se “radi uroka”, nikad ne govori ono što se pomisli. Dragoljub Badrljica, profesor fizičkog vaspitanja u penziji i osnivač Muzeja, kaže za “Novosti” da čudotvorno mokrinsko ogledalo, bar po onom što su mu naknadno rekle žene koje su proveravale delotvornost, želje sigurno ispunjava.

Pročitajte i  Srbi puštaju narodnjake i vode ljubav na terasi: Evo šta o nama kažu Rusi koji su se nedavno doselili
Foto: Facebook print screen Pendžeri ravnice
Foto: Facebook print screen Pendžeri ravnice

Ogledalo, visoko bezmalo tri metra i drvenog rezbarenog rama, kupljeno je posle Drugog svetskog rata na aukciji u Kikindi.

– Ogledalo je kupljeno posle Drugog svetskog rata za kuću porodice Držaić, ali kako je visoko i nije moglo da stane u kuću, prodato je porodici Ladičorbić. Kada su se Zoran i Zorica Ladičorbić preselili u Njujork, ogledalo je završilo u porodici Beloševih, u komšiluku. Ta kuća je kasnije ostala prazna, pa je ovaj lepo ukrašeni predmet našao svoje mesto u Muzeju – kaže Badrljica za “Novosti”.

Pročitajte i  Turoperateri i agencije iz Bugarske u poseti turističkim destinacijama u Srbiji

Legenda o čarobnoj “moći” ovog ogledala širila se astronomskom brzinom. Dame su dolazile sa svih strana i sedale ispred njega.

– Moja učenica u kikindskoj Gimnaziji, poznata glumica Vesna Čipčić, takođe se ogledala u tom ogledalu. Tvrdi da deluje u potpunosti. Potrebno je samo da dama sedne ispred čudotvornog ogledala, iskreno i duboko zamisli želju i ispuniće se – dodaje profesor Badrljica.

Zgrada_zavičajnog_muzeja u Mokrinu; foto: Wikimedia.org
Zgrada zavičajnog muzeja u Mokrinu; foto: Wikimedia.org

Muzej u Mokrinu osnovan je pre gotovo četrdeset godina i zauzima četiri prostorije u Varoškoj kući koja datira iz 1790. godine. Muzej pomažu i Mokrinačni rasuti širom sveta, kao i stranci. Među najvažnijim eksponatima pronađenim u Mokrinu je i skulptura Mokrinska lepotica koja je pronađena u jednom mokrinskom ataru. Skulptura je stara oko 5.500 godina i čuva se u Narodnom muzeju u Kikindi.

Pročitajte i  Toliko su se voleli, da su UMRLI JEDNO ZA DRUGIM: Večna ljubav čuvene Riske bila je kao scenario za romantični film

Muzej će postati bogatiji za kompletnu biblioteku Raše Popova koji je izrazio želju da je pokloni svom rodnom mestu. Njemu u čast Mokrinčani će organizovati manifestaciju Dani Raše Popova, kako bi ga se na najlepši način prisećali svake godine.

Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime