Čarobno ogledalo koje ispunjava želje: Nesvakidašnja atrakcija već više od pola veka privlači dame širom Srbije

0
1325

Muzej u Mokrinu čuva više od 45.000 eksponata. To su uglavnom fotografije, slike i drugi predmeti. Međutim, jedan eksponat iz 18. veka privlači pažnju svih dama koje odluče da obiđu ovo kulturno zdanje.

Reč je o čarobnom ogledalu. Ne zna se ko je proneo priču da ispunjava želje, ali žene koje su se ogledale tvrde da “deluje”.

Kao u bajkama, morkinsko ogledalo ispunjava želje, naročito lepšeg pola. Pravilo je da se želje “izgovaraju u sebi”, pa se “radi uroka”, nikad ne govori ono što se pomisli. Dragoljub Badrljica, profesor fizičkog vaspitanja u penziji i osnivač Muzeja, kaže za “Novosti” da čudotvorno mokrinsko ogledalo, bar po onom što su mu naknadno rekle žene koje su proveravale delotvornost, želje sigurno ispunjava.

Foto: Facebook print screen Pendžeri ravnice
Foto: Facebook print screen Pendžeri ravnice

Ogledalo, visoko bezmalo tri metra i drvenog rezbarenog rama, kupljeno je posle Drugog svetskog rata na aukciji u Kikindi.

– Ogledalo je kupljeno posle Drugog svetskog rata za kuću porodice Držaić, ali kako je visoko i nije moglo da stane u kuću, prodato je porodici Ladičorbić. Kada su se Zoran i Zorica Ladičorbić preselili u Njujork, ogledalo je završilo u porodici Beloševih, u komšiluku. Ta kuća je kasnije ostala prazna, pa je ovaj lepo ukrašeni predmet našao svoje mesto u Muzeju – kaže Badrljica za “Novosti”.

Legenda o čarobnoj “moći” ovog ogledala širila se astronomskom brzinom. Dame su dolazile sa svih strana i sedale ispred njega.

– Moja učenica u kikindskoj Gimnaziji, poznata glumica Vesna Čipčić, takođe se ogledala u tom ogledalu. Tvrdi da deluje u potpunosti. Potrebno je samo da dama sedne ispred čudotvornog ogledala, iskreno i duboko zamisli želju i ispuniće se – dodaje profesor Badrljica.

Zgrada_zavičajnog_muzeja u Mokrinu; foto: Wikimedia.org
Zgrada zavičajnog muzeja u Mokrinu; foto: Wikimedia.org

Muzej u Mokrinu osnovan je pre gotovo četrdeset godina i zauzima četiri prostorije u Varoškoj kući koja datira iz 1790. godine. Muzej pomažu i Mokrinačni rasuti širom sveta, kao i stranci. Među najvažnijim eksponatima pronađenim u Mokrinu je i skulptura Mokrinska lepotica koja je pronađena u jednom mokrinskom ataru. Skulptura je stara oko 5.500 godina i čuva se u Narodnom muzeju u Kikindi.

Muzej će postati bogatiji za kompletnu biblioteku Raše Popova koji je izrazio želju da je pokloni svom rodnom mestu. Njemu u čast Mokrinčani će organizovati manifestaciju Dani Raše Popova, kako bi ga se na najlepši način prisećali svake godine.

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име