Призрен, царски град: Сликама вас водимо кроз историју овог места на југу Метохије

1
12115

Призрен је град на југу Метохије, у подножју Шар планине, кроз који тече река Призренска Бистрица. Први пут се помиње у повељи византијског цара Василија ИИ и то као Приздријана. Пошто се развијао вековима, Призрен је веома богат историјским и културним споменицима.

У време Византије у њему је било седиште Византијске епископије и изграђена утврђења Вишеград и Дрвенград.

Prizren Višegrad
Prizren Višegrad

У средњовековном периоду, у време Стефана Немањића, град припада српској средњовековној држави , и постаје духовно и привредно седиште Србије. У то време, Призрен је био трговачки центар, ковао је свој новац и јачао, посебно у доба владавине краља Милутина, цара Душана и цара Уроша. Тада настају споменици српске средњовековне баштине- манастир Свети Архангели, задужбина српског цара Душана посвећена архангелима Михаилу и Гаврилу и црква Богородице Љевишке .

Porušen manastir Seti Arhangeli, zadužbina cara Dušana
Porušen manastir Seti Arhangeli, zadužbina cara Dušana

Путописци тог времена, Призрен често називају царски град , а у епским песмама и српски Цариград, јер је повремено био престоница цара Душана и цара Уроша. О томе сведоче њихове повеље из 14. века.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Crkva Bogorodica Ljeviška
Crkva Bogorodica Ljeviška

Град тада насељавају трговци из Дубровника и Котора, у дане великих верских празника, почињу да се организују сајмови- панађури.

Средњовековно становништво Призрена било разнолико. Њега су чинили: Срби, Дубровчани, Которани, Млечани, Грци, Власи, Арбанаси…
Градом је управљао кефалија који је по правилу био Србин, а тргом је управљао кнез који је био из неког од приморских градова.

За време Турака, град на обали Бистрице добија нови изглед, праве се чаршије, махале и исламске грађавине. Овај период одликује и уништавање српских средњовековних цркава и њихово претварања у џамије. Тако је црква Богородице Љевишке претворена у џамију а на деловима рушевина манастира Светих Архангела саграђена је Синан пашина џамија. Црква Богородице Љевишке је после ослобођења, када је Призрен враћен под српску власт, рестаурисана.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Prizren iz 1900. godine, izvor:info-ks.net
Prizren iz 1900. godine, izvor:info-ks.net

После балканских ратова Призрен поново улази у састав Србије.
У јесен 1915. годинер, при повлачењу српске војске, у Призрену краљ Петар по последњи пут прима чланове српске владе и ту се доноси одлука о повлачењу српске војске преко Албаније. Призрен и његова околина били су под бугарском окупацијом све до ослобађања 1918. године.

По ослобађању 1918.године, Призрен постаје седиште округа и њему се образују Окружни суд. У овом периоду у Призрену се отварају прве фабрике, оснивају прва спортска друштва, граде путеви и др.
После Другог светског рата, по ослобађању Призрена 17. новембра 1944. године, он постаје средиште аутономне области Косово и Метохија, које ће касније бити премештено у Приштину.
Тада долази до свестраног развоја Призрена. Развијају се привреда, просвета, култура, здравство, саобраћајнице, али нажалост, а то је праћено великим порастом броја становника, великим прираштајем и досељавањем у корист Албанаца. У овом периоду дешавају се и велика исељавања Срба и Турака.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Prizren, zima 1964. godine, crkva Svetog Đorđa, izvor: wikipedia
Prizren, zima 1964. godine, crkva Svetog Đorđa, izvor: wikipedia

После бомбардовања Југославије и уласка НАТО снага на Косово и Метохију долази до великог протеривања неалбанског становништва, углавном, Срба и Рома као и рушења и паљења њихових кућа, верских објеката и сакралних споменика.
У нередима који су избили током марта 2004. године долази до уништавања цркава важних историјских споменика српске православне баштине од стране Албанаца. У тим нередима страдли су манастирски комплекс Свети Архангели, саборна црква у Призрену као и црква Богородице Љевишке. До 1999. године живело је 12.000 Срба у Призрену, да би их, до 2010. године, нажалост, остало десетак.

Prizren grad, izvor: Wikimedia Commons
Prizren grad, izvor: Wikimedia Commons

1 KOMENTAR

  1. а на деловима рушевина манастира Светих Архангела саграђена је Синан пашина џамија…To nije tacno,sruseni su Sv.Arhangeli a od kamena i stubova je sagradjena Sinan pasina dzamija i centru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име