ČESNICA: Recept za božićni kolač iz šumadijskog kraja

0
3987

Stari je običaj da se na dan Božića, pre ručka lomi pogača koju je domaćica tog jutra umesila. To je česnica, božićna pogača. Članovi porodice okreću pogaču u krug, a zatim je prelome na onoliko delova koliko ima ukućana.

Domaćica ustaje rano, pre zore, da umesi česnicu. U testo stavlja metalni novčić (nekada se stavljao zlatnik), a za onog ko ga pronađe važi da će imati para tokom cele sledeće godine.

U nekim krajevima pored novčića u česnicu se zamese i drugi sitni predmeti izrezani od drenovog ili nekog drugog drveta. Svaki od tih predmeta predstavlja neki deo imovine: živinu, volove, krave, svinje, pčele, pa ko nađe koju od ovih oznaka, u tome će imati sreće te godine, na primer, ako nađe oznaku pčele- imaće dosta meda te godine ili oznaku vola- biće dobar orač.

Pročitajte i  Čudo u manastiru Tumane! Neverovatan prizor ZADESIO sve! Vernici pohrlili na Spasenje i isceljenje

U zavisnosti od kraja, česnica se nekada pravi bez kvasca, a nekad sa kvascem. Evo jednog recepta iz  šumadijskog kraja.

Za česnicu vam je potrebno: 

  • 1kg brašna belog (oštrog, tip 400)
  • 2 žumanceta
  • 100 gr masti
  • pola litra mleka
  • so, šećer

Testo 

Mleko zagrejte da bude mlako i dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, i mešajte lagano dok se ne istope u mleku. Istopite mast, pa ga dodajte u brašno zajedno sa žumancima. Ovome dodajte i pripremljeno mleko i sve zajedno mešajte od 10 do 15 minuta dok masa testa ne postane kompaktna.

Pročitajte i  Recept za uštipke ODUŠEVIO je svakog: Pravi domaći, mogu se jesti uz slano i slatko!

U umešano testo stavite dobro dezinfikovan novčić, a zatim još jednom premesite testo, da novčić ne bi bio vidljiv.

Testo za česnicu formirajte u okrugao oblik i spustite ga u tepsiju prethodno premazanu mašću ili margarinom. Odozgo ga premažite umućenim žumancetom. Ukrasite ga posebnim figurama od testa ili pletenicama.

Ovako napravljenu česnicu ostavite da odstoji na toplom mestu do pola sata. Pecite je na 200 stepeni oko 50 minuta. Ispečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.

Pročitajte i  Svetski dan turizma: U Srbiji u avgustu broj turista veći za 25 odsto

Posebno je važno da se česnica ne seče nožem, već da svako lomi svoje parče rukama.

 

česnica
božićni kolač

PROČITAJTE JOŠ: SLATKA ČESNICA: Neizostavni deo božićne trpeze u Vojvodini

PROČITAJTE JOŠ: PUNJENI ŠAMPINJONI: Pikantno predjelo za sve prilike

PROČITAJTE JOŠ: KUVANO VINO: Idealan napitak da zagrejete telo i sprečite prehladu

PROČITAJTE JOŠ: IZUZETNO JEDNOSTAVAN KOH: Kolač od griza koji budi uspomene na detinjstvo

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime