Četiri situacije u kojima roditelji treba da puste decu da pogreše

0
604
Foto: Flickr

Savremeni roditelji često od dece očekuju da budu savršena u svemu, što stvara veliki pritisak na dete.
Ovo su četiri situacije u kojima je neophodno pustiti dete da pogreši, nauči lekciju i preuzme odgovornost za svoje postupke.

Sportska i druga takmičenja

Ako vaša deca učestvuju u događajima takmičarkog karaktera, treba da se ponašate kao da ste im baka i deka, a ne roditelji, smatraju stručnjaci. Šta to u praksi znači?

Pročitajte i  Posmrtni ostaci Bate Živojinovića biće ekshumirani: Razlog će mnoge naterati da zaplaču

Naime, baba i deda obično samo žele da vide unuka kako nastupa. Sa druge strane, roditelji su uključeni i u detetov uspeh na takmičenju.

Ako roditelji imaju prevelika očekivanja, to će stvoriti prevelik pritisak na mališana, te će izostati zabava i iskustvo učenja.

Kućni poslovi

Nekad je potrebno da dete uči iz sopstvenog iskustva i grešaka. Na primer, ako nisu pokupili svoj prljav veš nego su u školu otišli u prljavoj odeći, verovatno će sledeći put postupiti ispravno.

Pročitajte i  JUNAČKO IME ZA SINA: Ovo su imena koja su nosili naši vitezovi i kraljevi!

Prijatelji koji ne utiču dobro na dete

Skoro svako dete ima drugara za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak se ne bi trebalo da se previše mešaju u njegov izbor.

Naročito se to odnosi na adolescente. Deca u srednjoj školi, “isprobavaju” prijatelje baš kao što isprobavaju razne ličnosti u potrazi za sopstvenim identitetom. Tako uče ne samo o prijateljstvu, već i o različitim profilima ljudi.

Pročitajte i  Najveća ljubav Zorana Radmilovića: Čim ju je video rekao je: "Ova mala će biti moja žena"

Domaći zadatak

Svaki roditelj treba jasno da stavi do znanja detetu šta se od njega očekuje u školi i da ga podstiče da ispunjava svoje obaveze.

Ali, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim obavezama i ne ‘dosađivati mu stalno s očekivanjima.

Ukoliko ne uradi domaći zadatak, moraće sam da snosi posledice.

Opanak/Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime