ЗЕЛЕНИ ЧЕТВРТАK: Данас обавезно започните посао који вам не иде од руке

0
1196

Данас је Зелени четвртак, један од седам четвртака који се нижу од Васкрса до великог хришћанског празника Свете Тројице које су наши стари празновали молећи се Богу да град и невреме не униште летину.

До Другог светског рата наши стари по селима строго су пазили да се на ове четвртке – зелене, никако не оре, а тог дана ни волови нису упрезали у јарам. Штавише, тог дана стоку нису ни упрезали у кола.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

У Србији, чији се крајеви разликују по шароликим веровањима и обичајима, овај дан обележава се на неколико начина од којих су се неки одржали, а неки су нажалост временом нетрагом нестали.

Иначе, бела, светла или васкршња недеља сматра се непрекидним даном Васкрса. Зато је сваког дана богослужење исто као и на Васкрс.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Четвртак међу Србима иначе слови за баксуздан – сви осим овог! Светли четвртак је једини који се по традицији сматра врло срећним. Верује се да су овог дана сва места где живе але, какаконџуле и друге нечастиве силе заклопљене, да земљом ходају само добра божанства, па да због тога и људима данас добро иде.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Овог дана треба започети посао, нарочито онај који не иде од руке. Такође, треба упутити молбу за неку неостварену жељу и она ће се остварити. У народу је овај дан познат и као бели или зелени четвртак и на њега се није радило.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име