ZELENI ČETVRTAK: Danas obavezno započnite posao koji vam ne ide od ruke

0
782

Danas je Zeleni četvrtak, jedan od sedam četvrtaka koji se nižu od Vaskrsa do velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice koje su naši stari praznovali moleći se Bogu da grad i nevreme ne unište letinu.

Do Drugog svetskog rata naši stari po selima strogo su pazili da se na ove četvrtke – zelene, nikako ne ore, a tog dana ni volovi nisu uprezali u jaram. Štaviše, tog dana stoku nisu ni uprezali u kola.

Pročitajte i  "Ko to tamo peva" je imao POTPUNO DRUGAČIJI scenario od onog koji svi znamo: Evo kako je trebalo da izgleda kultni film

U Srbiji, čiji se krajevi razlikuju po šarolikim verovanjima i običajima, ovaj dan obeležava se na nekoliko načina od kojih su se neki održali, a neki su nažalost vremenom netragom nestali.

Inače, bela, svetla ili vaskršnja nedelja smatra se neprekidnim danom Vaskrsa. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs.

Pročitajte i  Slavimo Svetog Stefana: Danas JEDNU STVAR obavezno morate izneti iz kuće

Četvrtak među Srbima inače slovi za baksuzdan – svi osim ovog! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim. Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, kakakondžule i druge nečastive sile zaklopljene, da zemljom hodaju samo dobra božanstva, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide.

Pročitajte i  Značenje imena Srbi: Interesantno je da postoji još jedan narod u Evropi koji se naziva isto kao i mi

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao beli ili zeleni četvrtak i na njega se nije radilo.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime