Чика Ђорђе, чувар Зејтинлика, имао је само једну жељу, и она му се остварила

0
2391
Ђорђе Михаиловић, чувар српског гробља у Солуну

Ових дана обележава се тачно 100 година од пробоја Солунског фронта, који се слави као једна од највећих победа у историји српског народа.

За последњег живог симбола Првог светског рата, чувара војничког гробља у Солуну, чика Ђорђа ова годишњица била је од посебне важности.

Чика Ђорђе, 91-годишњи дека већ више деценија брине о уређењу гробница погинулих бораца са којима је проводио време све до њихове смрти.

Pročitajte i  Индијански поглавица из Лесковца: Овај Србин уврштен је у 300 најзнаменитијих личности!

Дужност чувара гробља чика Ђорђе је преузео од свог оца, а породична традиција чувара српског гробља, нажалост неће бити настављена, јер Ђорђе нема мушког наследника. Ипак, једна жеља остварила се овом дивном човеку, који свакодневно испраћа и дочекује посетиоце и претке јунака који су дали живот за отаџбину – да дочека стогодишњицу пробоја Солунског фронта.

Pročitajte i  Сви живимо у заблуди и певамо погрешно! Ово је прави текст песме "Иде Миле Лајковачком пругом"

“Нисам пуно тога у животу желео, мој свет је био мали и сведен на ово овде, али ето – то желим. Кажу да је срећа само друго име за Бога, па нека ме он за ту жељу погледа.”

На Зејтинлику лежи око осам хиљада српских душа, а Ђорђе сваком од њих зна број и место. Име, презиме и корене… Многима од њих никада нико није дошао на гроб и запалио свећу, чуо причу о страдању и јунаштву српске војске. Ипак, Ђорђе их и даље ишчекује и рецитује добро познате стихове.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име