Мит о златној виљушци на двору Немањића: Чиме су заиста јели наши средњовековни владари?

Главни мит који се везује за средњовековну Србију је употреба златне виљушке на двору. Ми вам откривамо у чему се заиста храна служила и конзумирала.

Виљушка са два крака служила је да се комад меса пренесе у тањир, а јело се ипак прстима. На српским средњовековним дворовима јело се из дрвених посуда, као што је јео и обичан народ. Свако ко је одлазио код некога на гозбу носио је свој нож, који се сматрао личним предметом.  Кашика улази у употребу тек током 14. века, а до тог периода јело се директно из посуде. Што се тиче доказа о златном и сребрном посуђу, они потичу тек из 15. века пред пад српске деспотовине.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Дакле, решили смо недоумицу и расветлили мит о српској златној виљушци. Немањићи је нису имали, а на фрескама из њиховог времена су вероватно доцртане реконструкцијама након 15. века.

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...