Ponosni na naše pismo: Ne postoje prepreke za korišćenje ćirilice na internetu

Ćirilica je naše autentično pismo i deo srpske kulturne baštine. Na ćirilicu treba da budema ponosni, da je čuvamo i negujemo.

U eri digitalizacije, često čujemo da ćirilica nije pismo 21. veka i da nije za internet. To je samo izgovor. Na konferenciji “Značaj očuvanja ćirilice u digitalnoj eri” stručnjaci su objasnili da ne postoji nikakva prepreka kada je u pitanju korišćenje ćirilice na internetu i u digitalnim formatima.

Pogrešna je pretpostavka da Gugl ne „čita“ ćirilicu

Gugl ne pronalazi pojmove na ćirilici ne zato što ne zna da čita ćirilicu, nego zato što nema sadržaja na ćirilici. On krene da pretražuje ćirilicu i kada sve nađe, krene da pretražuje sadržaj na latinici“, objasnio je Milićević.

Pročitajte i  Divna vojvođanska poslastica po bakinom receptu: Rezanci sa prženim grizom i džemom

Insistriranje na latinici zato što je to „internetsko“ pismo, a ćirilicu niko ne razume, ne stoji.

Ako napišemo nešto latinicom na srpskom jeziku, da li će nas bolje razumeti Francuz, Španac ili Englez? Naravno da neće “, objasnio je Milićević.

Besplatni fontovi srpske ćirilice

Kada je počela digitalizacija, bila su dostupni samo ćirilični fontovi koja pripadaju ruskom pismu. Danas su pristupačni i fontovi koji sadrže ćirilicu i fontovi koji imaju srpske oblike ćirilice“, rekla je Olivera Stojadinović, profesorka sa Fakulteta primenjenih umetnosti koja sa svojim studentima pravi fontove na srpskoj ćirilici od 2006. godine.

Pročitajte i  Ova srpska imena deci su davana najtužnijim povodom: Mnogi roditelji ne znaju njihova značenja, a retki ih i danas daju svojoj deci

Fontovi prilagođeni srpskom jeziku zahvaljujući profesorki Stojadinović i njenim studentima mogu se besplatno preuzeti na sajtu Tipometar.

Stanje u medijima po pitanju ćiriličkog pisma

Nije dobar put da se nameću obaveze svim medijima da pišu ćirilicom. U registru medija imamo oko 3000 medija, a ćirilicu koristi 10 odsto. Kod štampe je to još uvek dobar odnos, a kada su u pitanju portali, nije tako. Onlajn izdanja su oblast koja je najjednostavnija za primenu ćirilice i to je prostor na kojem bi država trebalo da primeni podsticajne mere. Kolegama savetujem da pokreću portale na ćirilici“, rekao je Nino Brajović generalni sekretar UNS-a i osnivač porala Đirilovanje.

Pročitajte i  Recept dana-Sekelji gulaš: Pravi zimski ručak sa severa Bačke

Rukopisni fontovi znamenitih Srba

Na sajtu Ćirilovanje na jednostavan način možete preuzeti rukopisne fontove naših znamenitih ličnosti kao što su Laza Kostić, Ivo Andrić, Patrijarh Pavle i Isidora Sekulić.

 

 

Specijalitet potekao iz Šumadije: Pečenje na ražnju je omiljeno jelo u Srbiji

Na prostorima Balkanskog poluostrva pečenje na ražnju pripremano je...

Makoš guba: Tradicionalna poslastica iz vojvođanske ravnice

Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske...