Од имигранта до проналазача: Цитати Михајла Пупина о успеху у животу и судбини једног народа

0
3409

Са пет центи у џепу, био је само један од хиљада исељеника који су 1874. године закорачили на док Kасл Гардена у Америци који, попут њега, нису говорили ни реч енглеског.
Проналазач је читаву “уштеђевину” потрошио је на парче пите са шљивама, у којој је од шљива било много више коштица. И док је смишљао као ће зарадити следећи оброк, нико није могао да замисли ће баш тај двадесетогодишњак – Михајло Пупин – ускоро постати један од највећих научника и проналазача у Америци, оснивач прве велике лабораторије, богат и успешан, најуспешнији српски лобиста у Сједињеним Државама.

Овако је говорио Михајло Идворски Пупин:

Pročitajte i  Краљ Милутин није једини био ожењен девојчицом: Његов син Стефан Дечански оженио се принцезом година свог сина Стефана Душана

– Нисам ја дошао у Америку као печалбар да зарадим паре. Ја сам дошао са знањем а знање ми је донело имање, а не обратно. Имање је, дакле дошло као нешто споредно.
За младог човека уопште није несрећа бити без новаца, ако се одлучио да сам себи крчи пут самосталном животу, под условом да у себи има довољно снаге да савлада све тешкоће са којима ће се сукобити.

Pročitajte i  Српска лепотица по чијем лику је насликана Косовка девојка: Београђанка чијој се лепоти дивио славни Урош Предић

– Неуспех је предах за будућу победу.

– Ништа не чини човека тако срећним као поштено уверење да је дао све од себе.
– Знање је светлост које осветљава наш пут кроз живот.
– Kада љубав према отаџбини замре, тада и држава мора умрети.
– Изузетни људи могу чинити изузетне ствари, али курс судбине једног народа биће увек вођен не само пролазним напорима једног или чак више изузетних људи неког доба, већ истрајном моћи традиција једног народа.

Pročitajte i  Оригинални рецепт за НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ: Специјалитет коме нико не може одолети

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име