Цитати о Србима који ће вас натерати да се замислите: “Лагање је најбоља врлина српског народа… Ми лажемо да би варали сами себе…”

0
3547

Српска прошлост пуна је примера великих победа и славних тренутака. Многи заљубљеници у историју ће вам рећи да су неки од најлепших цитата и похвала јунаштва и храбрости нашег народа дошли са непријатељске стране и од најљућих противника. Ипак, било је и оних који су уочили неке мане српског народа и о њима отворено говорили и писали. Међу њима и неки славни домаћи писци и уметници. Да ли су погрешили, или су нас само јако добро познавали, процените сами!

– Српска и бугарска буржоазија сем рата не зна за друго решење сукоба.
Димитрије Туцовић, вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији
– Србин има природну тенденцију да све своје велике људе или поубија или унизи, и да их затим опева у свом десетерцу као хероје своје нације, и, најзад прогласи светитељима своје цркве.
Јован Дучић, српски писац, песник и дипломата
– Они међу вама који би хтели да се сматрају владајућом класом јесу ксенофобии, што је још горе, ксенофобија им није последица претераног национализма, већ накарадне зависти.
Љубоморни су на од себе образованије, отменије и напредније странце. Неподношљиво им је кад морају признати да су ти људи изнад њих. Онда их мрзе, презиру, па ако им се не исплати да их отерају, изналазе све могуће начине да их прогоне.
Арчибалд Рајс, швајцарски форензичар, публициста и криминолог

– Српски војник и српски во треба да добију заједнички споменик на Теразијама! После рата, иста им је судбина отприлике!
Живојин Мишић, српски војвода
– Срби и Хрвати су један те исти комад кравље балеге који је котач запрежних кола повијести случајно пререзао на пола.
Мирослав Крлежа, хрватски и југословенски књижевник и енциклопедиста
– Лагање је најбоља врлина српског народа… Ми лажемо да би варали сами себе, да тјешимо друге, ми лажемо за опрост, ми лажемо да би се борили против страха, лажемо да охрабрујемо друге, лажемо да би скривали свој и нечији други јад. Лагање је облик нашег патриотизма и потврда наше урођене интелигенције.
Добрица Ћосић, српски писац, политички и национални теоретичар
izzemljeisveta.com

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Некад цењени, а данас готово изумрли: 30 прелепих заната којима се ретко ко бави!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име