Staroplaninska čobanska pita sa patlidžanom: Prste da poližete

0
1295

Čobanska pita od povrća, sa obronaka Stare planine, tradicionalno je jelo ovog kraja. Veoma je bogatog ukusa i mirisa i kao takvo će sigurno zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.

Potrebno je:

čobanska pita

– 500 g kora za pitu (deblje)
– mešavina povrća za đuveč 350 grama, ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
– plavi patličan (dva manja) može i 150 g šumskih jestivih pečuraka
– prazluk, srednje veličine,
– 100 g koprive (može i španat)
– ljuta papričica
– so
– biber
– peršun
– bosiljak
– mast (ulje),
– prezle (da pokupe vodu)
– kašika kajmaka ili čaša pavlake

Pročitajte i  Čorba po receptu monaha sa Hilandara: Ukusna, zdrava i prepuna vitamina

Priprema:

Povrće kratko obariti i dodati začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posoliti, pobiberiti i zauljiti.
Povrće može i da se proprži umesto barenja.

U starinsku tepsiju staviti na nauljeno dno koru i zatim ređati nadev sa korama kao kod pite gužvare. Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore.

Pročitajte i  Domaći kapri sladoled: Ledeno osveženje gotovo za 10 minuta! Potrebno vam je samo 5 sastojaka

Na kraju zatvoriti sa ostatkom kora i premazati mešavinom masnoće i vode. Peći 40 minuta na 180 stepeni.

Južna Srbija Info

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime