Saturday, April 26, 2025
NaslovnaNaslovnaGeneracije su ga obožavale! Spremite čuveni čorbast pasulj po recepturi iz JNA

Generacije su ga obožavale! Spremite čuveni čorbast pasulj po recepturi iz JNA

Jedno od mitskih jela u Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA. Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA”

Sastojci:

500 g pasulja
1 glavica crnog (crvenog) luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
100 g masti ili ulja
so, biber
1 kašika crvene mlevene paprike
1 kašika suvog biljnog začina
1 list lovora
1 suva paprika
peršunov list
Priprema:

Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv.
Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa.
Zatim, ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta.
Nakon toga, ocediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crnog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.
Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.
Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.
Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.
Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suvo svinjsko meso i sl.
Deli se kutlačom od 5dl.
Napomena:

Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments