Crkva brvnara, lepotica Resavske Svete gore, svedoči o sveprisutnoj duhovnosti na ovim prostorima

0
685

Na desnoj obali reke Morave u Resavskom okrugu prostire se Resavska Sveta gora, mesto od izuzetnog istorijskog značaja.

Resavsku Svetu goru čini kompleks od šest manastira iz različitih istorijskih perioda, koji svedoče o sveprisutnoj duhovnosti koja se razvijala na ovim prostorima.

Na potezu od Svilajnca do Jagodine dugom osam kilometara prostire se Resavska Sveta gora

Turisti iz raznih krajeva Srbije i sveta dolaze na ova sveta mesta kako bi uživali u jedinstvenim svedocima srpske istorije i vremena na ovim prostorima.

Manastir Tomić, biser Resavske Svete gore

Jedna od šest lepotica Resavske Svete gore i po mnogo čemu jedinstvena je crkva polubrvnara posvećena Svetom Nikoli iz 18. veka.

U crkvenoj porti u selu Gložane nalazi se najstarija očuvana crkva polubrvnara u Resavi zajedno sa novom crkvom izgrađenom 1937. godine. Obe su posvećene Svetom Nikoli. Datira još iz 1724. godine i smatra se da je ktitor bio Miljko Resavac. Polubrvnara je rušena i ponovo podignuta 1820. godine na ostacima crkve spaljene u doba Turaka.

Manastir Tomić, biser Resavske Svete gore: Raj za ljubitelje srednjevekovnih manastira

Podigao ju je Milisav Zdravković. Arhitektonska vrednost crkve je velika jer pripada tipu većih crkava ove vrste, a neki od njenih oblika mogu se meriti sa najuspešnijim ostvarenjima brvnarskog načina gradnje. Deo je građen od drveta, a deo od zemlje. Ikonostas i ikone datiraju iz perioda gradnje crkve i predstavljaju posebnu vrednost, a slikao ih je malo poznati slikar Kostadin. Interesantno je da se sve ikone mogu skidati sa zidova i tako sačuvati od svakojakih neprilika. Crkva brvnara je dragulj Resave i smatra se jednom od tri najstarije parohijske crkve u Srbiji.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime