Crkva Ružica krije viševekovnu tajnu: Jedan DETALj upada u oči svima koji je posete

0
740

Bogorodičina crkva Ružica nalazi se ispod Zindan-kapije, na prostoru Donjeg grada beogradske tvrđave. Prošlost ove izuzetne građevine je kompleksna i burna, a zbog njenih specifičnosti mnogi je smatraju najneobičnijom bogomoljom na svetu.

Detalj koji svima posebno zapada za oko kada je posete jeste figura srpskog viteza iz doba cara Dušana, koja je postavljena ispred crkve Ružice na Kalemegdanu.

Pročitajte i  Čudotvorna voda manastira Đunis: Bogorodica se ukazala devojčici i pokazala joj mesto lekovitog izvora na kome se danas mnogi isceljuju
Ikona iznad porte i statue vojnika takođe su urađeni od “ratnog materijala”

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice (Ružica) nalazi se u istočnom podgrađu Beogradske tvrđave, u zgradi koja je u 18. veku prvobitno služila kao barutni magacin. Posle prelaska tvrđave u srpske ruke 1867-69. pretvorena je u vojnu crkvu nazvanu “Ružica”. U doba despota Stefana Lazarevića postojala je stara crkva istog imena, koju su Turci pri osvajanju Beograda 1521. porušili. Crkva Ružica ozidana je od kamena i sa zvonikom priljubljena uz samu Beogradsku tvrđavu.

Pročitajte i  Pitanje na koje ni mnogi Beograđani ne znaju odgovor: Koju pticu u ruci drži Pobednik?

Pred bočnim, glavnim ulazom u crkvu, od 1924. stoji “bronzana straža” – desno je srpski srednjovekovni vitez cara Dušana, levo srpski pešadinac iz Prvog svetskog rata. Posle velikih oštećenja, nastalih posle Prvog svetskog rata, crkva je obnovljena 1925. zahvaljujući prilozima Beograđanki čiji su članovi porodice učestvovali u ratovima za oslobođenje. Izrezbareni ikonostas je uradio Kosta Todorović, a ikone na njemu naslikao jeromonah Rafailo Momčilović. Unutrašnjost krase tri lustera (polijeleja) napravljena od istrošenih čaura, topovske municije, oficirskih mačeva i vojničkih kubura vojnika sa Solunskog fronta.

Pročitajte i  Isceljuje i duh i telo: Sveta tajna dolazi u pomoć svima koji se nađu u velikoj nevolji i bolesti

Meet the Serbs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime