Crkva Svetog Nikole u Svilajncu jedan od najstarijih spomenika kulture izgrađen u oslobođenoj Srbiji

0
2631

U glavnoj ulici Svilajnca, u neposrednoj blizini gimnazije nalazi se Crkva sv. Nikole. Podignuta je 1826. godine i jedna je od najstarijih i najmonumentalnijih crkava sagrađenih u oslobođenoj Srbiji. Na zidanju i ukrašavanju ove crkve radili su najbolji majstori kneza Miloša, Jovan Kovač i Janja Moler. Crkva je građena kao izdužena građevina u obliku trolista sa visokim baroknim zvonikom na zapadu.

Crkva Svetog Nikole u Svilajncu

Zasvedena je poluobličastim svodom. Oltarska apsida i bočne konhe su spolja i iznutra polukružne. Crkva je pokrivena dvoslivnim krovom. Fasade su premalterisane i prekrečene.

Sačuvan je veliki broj predmeta iz vremena izgradnje crkve: pevnice, sedišta, pozlaćeni drveni polijelej sa tri kruga za 24 sveće i nekoliko predmeta od metala. Ikonostas sa ikonama iz vremena izgradnje crkve prenet je u susedno selo Dubnicu, a na njegovom mestu nalazi se ikonostas Dimitrija Posnikovića. U riznici se čuvaju ikone iz sredine XIX veka i pozlaćeni putir, dar kneza Resavca iz 1827. godine. Živopis je noviji i rađen je 1961. godine.

Crkva Svetog Nikole u Svilajncu

CRKVA SVETOG NIKOLE

Crkva Svetog Nikole utvrđena je za nepokretno kulturno dobro- spomenik kulture rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu br. 89/1 od 08.04.1969. godine.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime