Пропада црква стара 2 века: Сматра се кореном српске државе, а годинама се у њој нико није помолио!

1
3313
Фото: Јутјуб/принтскрин/Заборављени коријени

Да ли знате за, муком изграђену, цркву стару скоро два века уз коју је расла и српска основна школа?

Недалеко од цркве раније је стајао и споменик српском краљу Александру И Kарађорђевићу. Знате ли за ризницу са више од 20 вредних икона старих и по шест векова?

Затим, друштво “Српски соко” које је 1912. године помогло оснивање братског “Муслиманског сокола”. Српско православно певачко друштво чију химну је написао Алекса Шантић, а рад хвалио Стеван Мокрањац?

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

А да ли можда знате да и ту светињу неко отима?

Отима је заборав кидајући сваког дана нове фрагменте фресака светитеља и бацајући их на под где су годинама у тишини расуте биле, а расуле су се јер се пред њима одавно нико Богу није молио.

Храм светог Прокопија у Високом, заборављени корен српске историје, остављен на милост ветровима, оронуо је као запуштена кућа поред које данас једино бор уздише.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Србија Данас

1 KOMENTAR

  1. Хвала за ову објаву, корисна је за млађе нараштаје. Пре извесног времена прошао сам кроз Високо,фасада на цркви је обновљена. Не знам јел још ишта поправљено али она баш доминира својим положајем и изгледом!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име