Црква Светог Спиридона Чудотворца: Место где су се мачванске војводе причестиле и упутиле у Косовски бој

0
4577

Мионички крај због својих природних лепота и блага, као и због своје културне и историјске баштине, са поносом носи епитет бисер западне Србије. Поред лековитих бања, где се посебно издваја Бања Врујци, куће великог војводе Живојина Мишића и Спомен парка Рибница, посебно место заузимају цркве које су старе и по неколико векова. Свака чува и негује своју причу које се генерацијама преносе са колена на колено и тако чувају од заборава.

На територији општине Мионица, у селу Горњи Лајковац налази се прелепа грађевина која је посвећена Светом Спиридону Чудотворцу. Ова црква је првобитно била манастир Тромирје. Старо предање каже да су баш у овом манастиру мачванске војводе примиле причест када су се давне 1389. године упутиле у Косовски бој да се боре против Отоманских снага.

На темељима старог манастира Тромирје саграђен је нови храм посвећен светом Спиридону Чудотворцу. У близини цркве се налази извор који је у народу познат као „Света вода“. Око самог извора се налази неколико мањих пећина које су раније коришћене као манастирске испоснице. Током целе године посетиоци са свих страна наше земље долазе у посету ове светиње.

Свети Спиридон Чудотворац је редак светитељ за кога се сматра да је заштитник брака и породице. Молитве које су њему упућене могу помоћи у проналажењу брачног партнера. Светом Спиридону Чудотворцу су посвећни храмови само у Трсту, Ђеновићима и на Кипру где се налазе његове мошти.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име