Crkva Svetog Spiridona Čudotvorca: Mesto gde su se mačvanske vojvode pričestile i uputile u Kosovski boj

0
3544

Mionički kraj zbog svojih prirodnih lepota i blaga, kao i zbog svoje kulturne i istorijske baštine, sa ponosom nosi epitet biser zapadne Srbije. Pored lekovitih banja, gde se posebno izdvaja Banja Vrujci, kuće velikog vojvode Živojina Mišića i Spomen parka Ribnica, posebno mesto zauzimaju crkve koje su stare i po nekoliko vekova. Svaka čuva i neguje svoju priču koje se generacijama prenose sa kolena na koleno i tako čuvaju od zaborava.

Na teritoriji opštine Mionica, u selu Gornji Lajkovac nalazi se prelepa građevina koja je posvećena Svetom Spiridonu Čudotvorcu. Ova crkva je prvobitno bila manastir Tromirje. Staro predanje kaže da su baš u ovom manastiru mačvanske vojvode primile pričest kada su se davne 1389. godine uputile u Kosovski boj da se bore protiv Otomanskih snaga.

Pročitajte i  Slavimo najvećeg hrišćanskog proroka: Na dan Svetog Jeremije ne uzimajte ovaj predmet u ruke, da ne navučete ZLO

Na temeljima starog manastira Tromirje sagrađen je novi hram posvećen svetom Spiridonu Čudotvorcu. U blizini crkve se nalazi izvor koji je u narodu poznat kao „Sveta voda“. Oko samog izvora se nalazi nekoliko manjih pećina koje su ranije korišćene kao manastirske isposnice. Tokom cele godine posetioci sa svih strana naše zemlje dolaze u posetu ove svetinje.

Pročitajte i  Strasna sedmica i Veliki ponedeljak: Počela je SEDMA NEDELjA Vaskršnjeg posta! Ovo su pravila kako treba da je provedete

Sveti Spiridon Čudotvorac je redak svetitelj za koga se smatra da je zaštitnik braka i porodice. Molitve koje su njemu upućene mogu pomoći u pronalaženju bračnog partnera. Svetom Spiridonu Čudotvorcu su posvećni hramovi samo u Trstu, Đenovićima i na Kipru gde se nalaze njegove mošti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime