Tuesday, February 11, 2025
NaslovnaZanimljivostiCrni luk je moćan narodni lek: Izlečite prirodno glavobolju, kašalj, čireve na...

Crni luk je moćan narodni lek: Izlečite prirodno glavobolju, kašalj, čireve na koži, upalu uva i druge tegobe i bolesti

Luk je uvek bio sastavni deo naše ishrane bilo u jelima ili kao salata. U vreme kada nije bilo medikamenata, narod ga je koristio veoma uspešno i u zdravstvene svrhe.

Oblozi od luka

Iseckajte crni luk i koristite ga kao oblogu na upalnim mestima kada vas boli glava, imate otoke ili vas bole uši.

U slučaju visoke temperature, stavite obloge sa seckanim lukom na noge.

U slučaju krvarenja nosa, stavite obloge sa seckanim lukom na vrat.

Ako vas, ne daj Bože, ugrize divlja životinja, stavite obloge sa seckanim lukom na ranu.

Za čireve na koži ili potkožne čireve, izrendajte jedan luk i pomešajte ga sa malo maslinovog ulja i stavite na bolno mesto da odstoji sat-dva.

luk crni

Sok od crnog luka
Iseckajte sitno crni luk luk i iscedite iz njega sok.

Ako imate upalu pluća ili neku drugu plućnu bolest, pomešajte sok od luka sa 1 kašičicom meda i uzimajte 2 ili 3 puta dnevno.

Da biste sprečili opadanje kose i podstaknuli njen rast, masirajte glavu sokom od luka nekoliko puta dnevno.

Jak i uporan kašalj izlečite sokom od luka razblaženim sa vodom. Ovako pripremljen lek možete koristiti i kada se borite sa parazitima u crevima.

Za kožne bolesti, ekceme i dermatitise, utrljajte sok od luka u kožu nekoliko puta dnevno.

Ako vam se želudac nadima, pijte sok od luka pomešan s rakijom u jednakoj razmeri.

Kuvani luk

Kod učestalog mokrenja i čira na želucu, iseckajte 1 glavicu crnog luka, pomešajte ga sa 2 dl vode i 1 kašičicom meda. Sve to kuvajte sa malo ruzmarina, 2dl ​​vina i 2dl vode i pijte po 1 kašičicu svakih sat vremena.

Pečeni luk

63533_pečeni-luk
Pečeni crni luk delotvoran je kod mnogih tegoba

Ako imate rane i čireve, prvo operite bolne tačke i onda na njih stavite luk prethodno pečen na masti.

Ako imate problema sa zgrušavanjem krvi, svaki dan bi trebalo da pojedete jednu glavicu luka isprženu na maslinovom ulju i to u popodnevnim ili večernjim satima.

Kod upale ušiju, stavite na uvo oblogu s vrućim pečenim lukom i držite je tako neko vreme.
webtribune

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments