ČUDA SVETOG ARHANGELA MIHAILA: Nema spasa onom kome Dušovadnik Mihailo stane uz uzglavlje, s mačem u jednoj i jabukom u drugoj ruci

0
2386

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju prvog među arhanđelima, svetog arhanđela Mihaila. Anđeli se svrstavaju u tri hijerarhijska reda, od kojih viši čine šestokrili serafimi, mnogooki heruvini i bogonosni prestoli, srednji su gospostva, sile i vlasti, a niži načala, arhanđeli i anđeli. Sedam vrhovnih anđelskih knezova razlikuju se samo po službi:

Arhangel Mihailo

Mihailo je vrhovni arhistratig i borac protiv svih Božjih neprijatelja, Gavrilo je vesnik Božjih tajni, Rafailo je iscelitelj ljudi, Urilo je oganj, svetlost božja i prosvetitelj pomračenih, Salatilo je molitvenik  jer se stalno moli pred Bogom za ljude i pobuđuje iu na molitvu, Jegudilo je slavitelj Boga koji moli nagradu za one kojima šta rade u Božju slavu, a Varahilo je davalac Božjeg blagoslova i posrednik Božjih dobročinstava.

Pročitajte i  Molitva na Aranđelovdan: Evo za koje stvari danas morate obavezno da se pomolite

Kako nas to i od koga sve štiti arhangel Mihailo? Pročitajte neka od njegovih mnogobrojnih čuda –

Vrhovni vođa anđelske vojske, arhanđel Mihailo vazda, sa isukanim mačem udara na neprijatelje i progoni ih. On se bori protiv satane i demona koji hoće da zavladaju svetom i protiv svih Božjih neprijatelja, pa je u Pravoslavnoj crkvi poštovan kao ratnički junak i borac koji se priziva u pomoć i pod čiju se zaštitu stavljaju zemlje i gradovi.

Pročitajte i  Običaji na Aranđelovdan: Verovanje kaže da ovaj anđeo silazi među ljude OVAKO ĆETE GA PREPOZNATI

arhangel mihailo

Osim toga , arhanđel Mihailo je moćni isceljitelj, kod čijih su se hramova događala mnogo izlečenja. Glavno mesto njegovog poštovanja bio je frigijski grad Hona, ranija Kolosa u blizini Jerapolja. Tu se dogodilo poznato čudo arhanđela Mihaila, kome je neki neznabožac, iz zahvalnosti što mu je izlečio ćerku, podigao hram u blizini izvora lekovite vode.

U nameri da potope hram, zlobni neznabošci navrnuli su prema svetinji obližnju reku…

…zbog čega je arhanđel Mihailo otvorio u steni razvalinu u koju je reka ponirala. Nastao u Frigiji, kult arhanđela  Mihaila seže u III vek. Njemu su u Pravoslavnoj crkvi posvećena dva praznika: Spomen čuda Svetog arhanđela Mihaila u Honi, narodni Ranđel Drugi, i Sabor Svetog arhanđela Mihaila i ostalih bestelesnih sila, u narodu poznat pod nazivom Aranđelovdan.

Pročitajte i  Pravoslavni ne veruju u vračare: Čiste reči starca Pajsija odvratiće vas od posete đavoljim slugama

arhangel mihailo

Oba praznika slave se kao porodične slave. Prema nekim izvorima Aranđelovdan je slavila vladarska loza Nemanjića. U Šumadijskoj eparhiji Aranđelovdan je drugom, a u Bosni na petom mestu po broju svečarskih domova.

Veruje se da nema spasa obolelome kome Dušovadnik Mihailo stane uz uzglavlje s mačem u jednoj i jabukom u drugoj ruci.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime