ČUDESAN PUT MOŠTIJU SVETOG LUKE: Despot Đurađ Branković otkupio ih je od Turaka za ČAK 30 000 zlatnih dukata, a njegova ruka čuva se u manastiru…

0
1449

Pred konačni pad Osmanlijskog carstva srpski despot Đurađ (sin Vuka Brankovića i naslednik Lazarevog sina Stefana) za neverovatnih 30.000 zlatnih dukata 1452. godine kupio je jednu od najvećih svetinja čitavog hrišćanskog sveta.

mošti svetog Luke otkupio je despot Đurađ
Despot Đurađ Branković

Od turskog vladara Epira je otkupio ČUDOTVORNE MOŠTI SVETOG APOSTOLA I JEVANĐELISTE LUKE –

Ove svete mošti su sve do 4. veka bile u Siriji, a zatim u Carigradu, do upada zapadne krstaške vojske u vizantijsku prestonicu.

mošti svetog Luke

Kao i bezbrojne druge galije (natovarene zlatom i moštima, ikonama i drugim blagom otetog sa najraskošnijeg dvora tadašnjeg sveta), tako je put Evrope zaplovio i brod sa moštima jednog od najvećih svetitelja – čudotvorne mošti Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke. Sudbina (Božija promisao) i morska oluja su potopile ovaj razbojnički brod sa pokradenim telom Svetog apostola Luke na obalama Epira.

Pročitajte i  Славимо браћу која су страдала за веру: Данас ОБАВЕЗНО морате говорити ОВО да би вас срећа пратила

I tako su Turci došli u posed tog mističnog blaga, koje je od njih otkupio srpski despot Đurađ.

Srpska delegacija je prvo izvršila odgovarajuću proveru autentičnosti otkupljenih moštiju (to su učinili eksperti za ove analize, iskusni hilandarski monasi), a zatim je hodočasnička kolona krenula na sever, prema Srbiji.

mošti svetog luke

Čitav put je bio pravo hodočašće, sa narodom koji je na kolenima i sa suzama radosnicama dočekivao veliku svetinju. Bio je to „put nade“, s verom u ovozemaljsku nepobedivost srpske i hrišćanske stvari.

Posebno je zabeležen doček u kosovskom manastiru Gračanici i svečani dolazak moštiju u Smederevo, prestonicu srpske Despotovine. Početkom januara 1453. Sveti Luka u vidu moštiju dolazi pred despota i njegove pratioce.

Pročitajte i  Ваше МОЛИТВЕ остају без одговора: Ево у чему је проблем и како да Бог коначно чује ваше речи

Despot je mošti položio u raskošni „pozlaćeno-srebrni“ kivot  –

Sveto telo svetog Apostola smešteno je u saborni Blagoveštenjski hram. Čitav srpski narod i sva njegova elita očekivali su čudo od svog novog zaštitnika: da ih brani i odbrani od neverničke invazije.

mošti svetog luke

Kada je Mehmed Osvajač uspeo da slomi otpor branitelja Carigrada i mošti su tada krenule na daleki put. Pre pada Srpske despotovine čudotvorne mošti Svetog Luke prebačene su u Bosnu – u Teočak, a zatim u Jajce (gde je, za tu priliku, izgrađen hram Svetog Luke, kao grobno mesto donete svetinje).

Mošti su stigle tada i do Mletaka, da bi se danas jedan deo ovih svetih moštiju prenetih iz Žiče čuvao u susednoj Crnoj Gori –

Kasnije će „franjevci“ pokušati da krišom prenesu mošti Svetog Luke u Dubrovnik, ali će ih na putu presresti bosanski velikaš koji će za veliki iznos (a u ime poslednje bosanske kraljice) mošti Svetog Luke predati Mlečanima.

Pročitajte i  Духовски уторак, празник обележен црвеним словом у календару који доноси срећу уколико ставите у џеп једну ствар

Tako je Sveti Luka doplovio u Veneciju, grad sa najviše otetog vizantijskog blaga na svojim trgovima i u svojim crkvama i palatama.

a-000973d

Ipak, Kralj Aleksandar I Karađorđević je 1932. godine, kad je obnovljen Manastir Kosijerevo, kao poklon iz Žiče preneo Stopalo Apostola Luke. Na njemu nedostaju mali prst i palac. Mali prst je poklonjen Manastiru Apostola Luke na Svetoj Gori, dok se za palac ne zna gde je.

Bašta Balkana

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име